Отборите на Валенсия и Челси завършиха 2:2 в изключителен двубой от груповата фаза на Шампионска лига, в който под светлините на прожекторите бяха стражите на двата отбора. Карлос Солер откри за "прилепите" в 40-а минута, но секунди по-късно Матео Ковачич реализира и възстанови равенството в срещата. В 50-ата минута Кристиан Пулишич оформи пълния обрат, но големият герой за "сините" бе Кепа, който спаси дузпа на Дани Парехо в 65-ата. В 82-ата минута Даниел Вас отбеляза брилянтно попадение и направи резултата 2:2. 

Ситуацията в група H се заплете изключително, тъй като и двата тима пропуснаха да се класират за 1/8-финалите и събраха актив от 8 точки. В другия двубой от групата Аякс гостува на Лил от 22 часа.

Развоя на събитията в останалите срещи можете да следите ТУК!


В самото начало на срещата Челси можеше да поведе в резултата, но Уилиан пропусна чисто положение. Бразилецът намери перфектно центриране в наказателното поле и отправи удар с глава, но топката премина високо над напречната греда. 

В следващите минути на "Естадио Местая" се настани спокойствието. И двата отбора бяха предпазливи и не се стигна до опасни ситуации пред двете врати. 

В 19-ата минута "прилепите" профукаха страхотна възможност да открият. Максимилиано Гомес получи топката на сантиметри пред голлинията, но се размина с кълбото и не успя да я изпрати в мрежата на Кепа Арисабалага.

Малко по-късно отново Гомес отправи първият точен удар за "прилепите", стреляйки с глава, но топката отиде право в ръцете на Кепа. 

В 29-ата минута Валенсия не съумя да се възползва от грешка в "синята" отбрана. Сесар Аспиликуета остави огромно свободно пространство пред Родриго, който центрира в наказателното поле, където бе Максимилиано Гомес. Уругвайският нападател отправи удар, но Кепа реагира блестящо и запази нулевото равенство. 

В 37-ата рикоширала топка достигна до Н'Голо Канте, който изстреля топката високо над напречната греда. 

Само минута по-късно Тами Ейбрахам пое прехвърлящо зентриране в наказателното поле и нанесе рязък удар, който обаче бе париран от Яспер Силесен. 

В 40-ата  резултатът най-накрая бе открит. Карлос Солер посрещна перфектно центриране от Родриго дълбоко в наказателното поле и овладя с добро първо докосване. Последва точен шут, който прати топката право в мрежата на Кепа. 

Отговорът на "сините" бе светкавичен. След рикошет топката достигна до Матео Ковачич, който веднага изпрати топката в долния ляв ъгъл, оставяйки Силесен безпомощен. 

В края на първата част Силесен опази мрежата си от второ попадение, спасявайки нов удар на Ковачич. 

В добавеното време Уилиан изпълни ъглов удар и изпрати топката към Тами Ейбрахам, който опита удар с глава, но топката премина твърде встрани от вратата. Младокът падна лошо при приземяването, което наложи навлизането на лекарския екип на терена. 

Getty Images
42 снимки


Контузията на Ейбрахам принуди Лампард да направи смяна и да започне втората част с Миши Батшуай. 

В 50-ата минута Кристиан Пулишич направи пълния обрат факт. След рикошет топката достигна до американеца, който я чукна във вратата от близко разстояние и направи резултата 1:2. 

Останаха съмнения за засада, поради което съдията Феликс Цвайер реши да провери ситуацията с помощта на ВАР. След цяла вечност прегледи, попадението все пак бе зачетено и играчите в синьо отпразнуваха гола на Пулишич. 

В 60-ата Жоржиньо извърши страхотна глупост и влезе грубо в краката на навлизащия на скорост Хосе Луис Гайа. Реферът Цвайер моментално отсъди удар от бялата точка за "прилепите". Дани Парехо се нагърби с отговорността и изпълни 11-метровия удар, но Кепа се превърна в месия за своите и отрази удара на капитана. 

Последваха спокойни минути до 82-ата, когато Даниел Вас избухна с гол-шедьовър, за да върне отбора си в срещата. Датският халф размени двойно подаване със свой съотборник и изстреля неспасяемо топката в мрежата на Кепа. Кълбото се завъртя по чудесен начин и се отби от лявата греда, попадайки право в мрежата на испанския страж.

В последната минута от редовното време Миши Батшуай имаше възможност да се превърне в герой за своите, но ударът му от границата на пеналтерията бе брилянтно отразен от Силесен, който остави шансовете за класиране на своя отбор живи.

Добавеното време бе цели 7 минути, а Родриго пропусна възможността да подари победата и класиране напред на "прилепите", тъй като шутът му премина твърде встрани от целта. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Валенсия: 13. Яспер Силесен, 3. Хайме Коста, 24. Езекиел Гарай, 5. Габриел Паулиста, 14. Хосе Луис Гайа, 20. Феран Торес, 10. Дани Парехо (к), 18. Даниел Вас, 8. Карлос Солер, 19. Родриго, 22. Максимилиано Гомес 

Наставник: Алберт Селадес

Челси: 1. Кепа Арисабалага, 28. Сесар Аспиликуета (к), 15. Курт Зума, 4. Андреас Кристенсен, 24. Рийс Джеймс, 17. Матео Ковачич, 5. Жоржиньо, 7. Н'Голо Канте, 22. Кристиан Пулишич, 9. Тами Ейбрахам, 10. Уилиан

Наставник: Франк Лампард