Президентът на УЕФА Александър Чеферин се отнесе много критично спрямо недоволството, което показаха и четирите английски финалиста в евротурнирите през сезон 2018/2019. Словенецът беше категоричен, че клубовете от Висшата лига винаги правят „откачени” оплаквания и ги упрекна в двойни стандарти.

За първи път в историята една страна излъчи и четирите финалиста в Шампионската лига и Лига Европа. Ливърпул надви Тотнъм в Мадрид за най-ценния трофей в европейския клубен футбол, докато три дни по-рано Челси надигра Арсенал, за да грабен отличието в Лига Европа.

Срещите бяха белязани и от немалко негативни емоции сред феновете, които недоволстваха от броя билети, които им бяха отпуснати. Особено тежка беше ситуацията с Челси и Арсенал, които получиха едва по 6 хиляди пропуска. Като се прибави и далечната дестинация Баку, беше очаквано, че нито един от клубовете не успя да продаде докрай отпуснатите пропуски.

Отделно от това имаше критики спрямо избора на град-домакин заради плеймейкъра на Арсенал Хенрих Мхитарян. Той избра да не пътува до Азербайджан от съображения за сигурност предвид политическия конфликт между страната и неговата родина Армения.

Две седмици след приключването на сезон 2018/2019, Чеферин реши да отговори и го направи, докато изнасяше реч пред Оксофордския университет. „Бях подкрепен от 76 процента от европейските федерации при първото ми избиране за президент на УЕФА, но не и от Англия. Англия подкрепи моя опонент.”

„Когато са замесени английски клубове, когато получаваме оплаквания, те са откачени! По този начин не си помагате да бъдете по-популярни сред европейския футбол.”

„Ако някой ме пита защо сме играли финал в Баку, бих отвърнал: И там живеят хора. И там има хомо сапиенс. Азербайджанците трябваше да гледат началото на мача от 11 часа вечерта заради часовия пояс, но никой не се оплака.”

„Ако два отбора от Азербайджан играеха в Лондон, никой нямаше да се оплаче. Те щяха да дойдат и да играят без никакви проблеми. Преди година и половина решихме, че този финал ще се играе в Баку, който разполага с модерен стадион за 70 хиляди души. Мисля, че в Англия има само едно по-голямо съоръжение.”

„Трябва да развиваме футбола навсякъде, не само в Англия или Германия”, добави Чеферин.

„Моето мислене е, че трябва да играем финалите на възможно най-големите стадиони, дори и това да значи, че ще ползваме само 4-5 места. За Шампионската лига в Мадрид имахме 62 хиляден стадион и 980 хиляди заявки. Ако, например, бяхме играли на „Уембли”, за феновете щеше да има 30 хиляди повече билети. Може би това като върхово, ама наистина върхово събитие трябва да се играе само на топ съоръжение. Но Лига Европа и всичко останало трябва да се споделя с другите, които обичат футбола”, завърши Чеферин, който през февруари беше преизбран за още един 4-годишен мандат.