Истерията отмина, трансферният прозорец бе затворен. Драмата в последните му минути липсваше и някак всичко приключи по-спокойно от обикновено. Но какво се промени след януарските сделки във Висшата лига?

Нека тръгнем от дъното, където Астън Вила не похарчи нито пени и изглежда вече мисли за кампанията си в Чемпиъншип, а след трансферното фиаско Реми Гард е пред напускане. 
Коренно различна е ситуацията в Съндърланд, но и точките до спасението са по-малко – само 4 в сравнение с 10, на които стоят „виланите“. Ян Кирхоф и Ламин Коне дойдоха, за да заздравят защитата, а за усилване на атаката бяха взети Уаби Хазри и Даме Н`Дойе. От отбора си тръгна Стивън Флетчър, който ще изчака договорът му да изтече, но ще го направи под наем в Олимпик Марсилия. Сега предстои да разберем от една страна дали Сам Алърдайс е направим достатъчно, за да стабилизира пропускливата си отбрана и дали в този състав с наличието на Джърмейн Дефоу има достатъчно попадения, за да бъде избегнато изпадането.

Към другия тим от английския Североизток – Нюкасъл. Собственикът Майк Ашли продължи да финансира Стив Макларън така, както обеща след края на миналия сезон. След 50 млн. паунда похарчени през лятото, сега още почти 30 млн. отидоха за Анри Сайве от Бордо, Джонджо Шелви и Андрос Таунзънд, а към тях под наем бе добавен и Сейду Думбия. Сега ситуацията в атака изглежда много по-обнадеждавата, но еуфорията на „Сейнт Джеймсис Парк“ бе охладена, след като отново нямаше дефанзивно попълнение. Така на практика защитната четворка Дъмет, Колочини, Мбемба и Янмаат е без алтернатива, а говорим за третата най-слаба отбрана във Висшата лига.

Норич, който е само на две точки над опасността, се раздели с 20.3 млн. паунда, за да вземе деветима нови, но предизвикателството пред Алекс Нийл ще бъде внушително, защото той трябва да интегрира по възможно най-бързия начин футболисти като Тим Клозе, Мати Джарвис, Стивън Нейсмит, Патрик Бамфорд и Иво Пинто, които със сигурност са с огромен потенциал, но ще бъде много трудно с толкова много промени „канарчетата“ веднага да заработят на пълни обороти.

Продължаваме нагоре с Борнемут, където Еди Хау определено може да бъде доволен от месеца. Хуан Мануел Итубре от Рома и Беник Афобе са гаранция за голове и зрелище, Люис Грабън се завърна от Норич, а и защитата ще e подсилена с Ройс Уигинс, така че определено „черешките“ направиха много важна крачка в правилната посока, а и изходната им позиция е добра, защото на са 4 точки от зоната на изпадащите.

Суонси и Франческо Гуидолин взеха своя човек – Алберто Палоски от Киево, който ще трябва да вкара попаденията, които да оставят „лебедите“ във Висшата лига. Лирой Фер пък замени продадения Джонджо Шелви, но опциите в средата на терена все още изглеждат притеснително малко. А и тимът от Уелс реши да продаде един от най-висококотируемите си играчи на пряк конкурент в битката за оцеляване и предстои да разберем какво влияние ще окаже този трансфер в дъното.

Най-голямата сага безспорно бе свързана със Сайдо Бераино и Уест Бромич. Бераино в Тотнъм, Бераино в Нюкасъл, Бераино в Стоук, а в крайна сметка играчът, за когото бяха предложени 24 млн. пануда (Нюкасъл бе готов да ги плати) и не е първи избор за атаката на „дроздовете“, остана. Погледно през призмата на мидландци – това е добър бизнес, защото не продадоха звездата си на пряк конкурент в дъното, но от друга – с 24 млн. паунда и понастоящем на 7 точки от опасността...парите просто изглеждаха прекалено много за човек, който неведнъж е доказал, че не е сред най-лоялните във Висшата лига.

Край! Зимният трансферен прозорец приключи! 

Алешандре кой? Някак пристигането на Пато в Челси остана на заден план след новината, че през лятото си тръгва една от легендите в английския футбол – Джон Тери. В сезон, в който Челси ще се бори за място в горната половина на таблицата, бъдещата раздяла с Тери изглежда като най-интересната новина за кампанията – дори по-значима от напускането на Жозе Моуриньо. Джон Стоунс? Ще трябва да почакаме до лятото, но дори и да бъде взет, бранителят на Евертън, вярвайте – Челси много трудно ще може да компенсира излизането от състава на толкова много опит и лидерството на Тери. Иначе и Рамирес си тръгна, след като загуби титулярното си място, а надигащият се като цунами китайски футбол, прибра бразилеца при себе си срещу 25 млн. паунда!

Евертън настояваше и успя! Закупи избрания за Футболист №1 за 2015 г. в руската Премиерлига нападател на Локомотив Москва Умар Ниас срещу 13.5 млн. паунда, но акцентът бе веднага преместен от осигуряването на още опции в атаката на „карамелите“ към бъдещето на Ромелу Лукаку. 

Имаше интересен трансфер и в Южен Лондон – Кристъл Палас не похарчи пари за трансфери, но взе свободен агент и то какъв само. Емануел Адебайор е новото лице в атаката на „орлите“ и той ще разрешава проблемите им пред гола напоследък, запратили ги от подножието на върха към втората половина на таблицата.

Ето ви и един интересен факт – Топ 7 на отборите, похарчили най-много пари в Европа през януари, е съставен изцяло от тимове под девето място във Висшата лига. И това, ако не е още едно доказателство за това как всички се борят и инвестират за оставането си във Висшата лига, което е по-ценно отвсякога. Защото новата сделката с ТВ-правата влиза в сила от лятото, а тогава ако си част от елита на Англия, всъщност ще бъдеш част и от Топ 30 на най-богатите клубове в света.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS