Челси победи Шалке като гост с 5:0 и сложи сериозен прът в амбициите на немския тим за второто място в група G. “Сините” от Лондон си гарантираха първото място в групата, с 11 точки. Поражението остави Шалке на трето място, с пет точки, докато Спортинг вече има седем, след победата над Марибор с 3:1 в другия мач от групата.

Джон Тери откри резултата още във втората минута, след центриране на Фабрегас от корнер, и удар на капитана с глава.

В 14-та минута Чупо-Мотинг имаше добра позиция за обстрел на вратата на Челси, но ударът му бе отклонен от защитник в играещия в жълто тим на гостите.

Вилиан отбеляза красиво попадение за 2:0, след ефектни подавания с Еден Азар, и удар от 13-14 метра, в 29-та минута.

След центриране от корнер на Сеск Фабрегас, Киркхоф скочи най-високо в пеналта, само за да забие топката в собствената си врата, за съкрушителното 3:0 в полза на Челси точно преди почивката. Преди това Оскар не успя да стори същото, след като Ралф Фарман го отказа с отлично спасяване.

През второто полувреме смените на Роберто Ди Матео в Шалке не дадоха никакъв резултат. В игра се появиха Кристиан Клеменс и Макс Майер. За Челси пък влезе Дрогба, а малко по-късно и Оскар. Дрогба замени Диаго Коща, който получи неприятен удар, и отново останаха притеснения за негова травма.

В рамките на две минути, в 76-та и 77-та, Челси унищожи Шалке, и вкара два бързи гола. Първо Вилиан бе изведен отлично от дълбочина, напредна редом с Дидие Дрогба, и накрая подаде на нападателя, за да реализира той. Секунди по-късно, Дрогба върна асистенцията, с перфектен пас отляво, намери Рамиреш, който с глава направи 5:0.

В добавеното време на редовните 90 минути, Еден Азар имаше един последен шанс за шести гол, но Ралф Фарман спаси вратата си.

В другия мач от групата, Спортинг направи нужното, за да запази шансовете си за второто място, и вече има седем точки, след 3:1 срещу Марибор.

Ако вземат поне точка от Челси в последния мач от групата, португалците ще са 100% сигурни за елиминациите. Загуба ще ги остави да се надяват Марибор да не се даде лесно на Шалке.

В двубоя в Лисабон тази вечер, още 10-та минута, една контраатака на Спортинг по левия фланг завърши с центриране на Джеферсон, и Карлос Мане бе с една идея по-бърз от защитата на Марибор, за да засече топката за 1:0.

Нани направи за смях защитата на Марибор в 35-та минута, когато размина няколко бранители, но първият му шут се отби в тялото на защитник, след това двама паднаха пред него, и той отново стреля, вече точно, за 2:0.

Удар на Меяк отляво, успоредно на голлинията, намери щастливо продължение за Марибор, и Джеферсон си заби неспасяемо топката във вратата от няколко метра, в 42-та минута.

Второто полувреме започна с огромно забавяне, след като осветлението на стадион „Жозе Алваладе“ загасна, и доста време бе необходимо, за да се отстрани проблемът. Все пак, мачът се поднови, а в 65-та минута Ислам Слимани даде сериозен тласък на Спортинг към успеха.

Нани свали топката след едно центриране отдясно, и Слимани от воле нацели здраво кълбото, за да го прати неспасяемо в мрежата за 3:1.

Отново Слимани, Андре Карийо и Фреди Монтеро имаха още ситуации пред вратата на Марибор, да покачат още разликата, но нямаха успех. Ясмин Ханданович пропусна една от редките възможности за гостите в добавеното време на редовните 90 минути, като не успя да премине вратаря на Спортинг.

Така приключи и всичко за Марибор, макар че словенците все още имат своите шансове за място в Лига Европа, при победа в директния сблъсък с Шалке. Спортинг пък ще се бори за точка в Лондон, за да подсигури втората позиция в група G, след Челси.