Мениджърът на Челси Томас Тухел заяви днес, че не е особен привърженик на новата формула в Шампионската лига, който ще натовари повече отборите и и ще принуди футболистите да играят повече мачове.

В момента, в който планираната от 12 богати отбора европейска футболна Суперлига се провали, УЕФА въведе новия формат в Шампионската лига, който влиза в сила от сезон 2024/2025 и ще бъде с 36 участника. Това означава, че отборите ще играят с по 4 мача повече в сравнение с актуалния вариант.

"Не съм сигурен, че подобно нещо ми харесва. Единственото, което виждам, е повече мачове и ми е трудно да се развълнувам изобщо", заяви Тухел с явна досада пред журналистите преди първия полуфинал в тазгодишното издание срещу Реал (Мадрид). Всички тези дискусии за Суперлигата ни накараха да забравим за новия формат на Шампионската лига. А попитаха ли от УЕФА какво мислят играчите и треньорите? Аз не съм сигурен, а уж имаме синдикати.

"Имаме толкова много нови формати на турнири в последно време. С Лигата на Нациите на УЕФА е същото. Това не е търсене на качество, а просто търсене на повече мачове. И в същото това време имаме право на само три смени в английската Висша лига, което е най-тежкото първенство", недоумява германският треньор.

И както УЕФА заплаши всички клубове, в това число Реал (Мадрид) и Челси, заради съпричасността им със Суперлигата, Тухел заяви, че и двата отбора напълно заслужено са на полуфинал.

"Ние не сме там заради политическо решение или просто заради емблемата, която носим повече от 100 години. Ние заслужено сме на полуфинал, защото извървяхме дълъг път. Имах късмета да бъда част от този път по време на фазата на елиминациите и знам, че ние здраво се борихме, за да постигнем тези резултати. Ако се появят проблеми на ниво политика в спорта, те трябва да си останат и да се разрешат там", продължава Тухел по темата със заплахите на УЕФА.

Също така срещата може да противопостави Еден Азар срещу бившия му отбор, след като се оказа, че притесненията за контузия са отшумели и белгийското крило е амбициран да навакса пропуснатия сезон.

"Еден е футболист от топ ниво, а също така е ключов състезател за този клуб и за тази лига. Имаме огромно уважение къв него. Много хора го познават добре, но ние не говорим само за него. Иначе смятам, че се върна добре на терена в последния мач. Знам, че ако играе, ще се опита да покаже какво може", обясни още специалистът.