Продажбата на Челси изглежда все по-вероятно да приключи тази седмица, като правителството на Великобритания е оптимистично настроено, че парите от заемът на Роман Абрамович от 1,6 милиарда паунда, дадени на клуба, няма да отидат в руснака или в някого от семейството му.

Имаше опасения, че закупуването на „сините“ от консорциума на Тод Боели ще пропадне поради забавяния, причинени от дълга на компанията майка на Челси „Fordstam Ltd“ към „Camberley International Investments“, базирана в Джърси компания със съмнения за връзки с Абрамович. Миналата седмица се появиха и притеснения, че клубът може да изпадне в несъстоятелност, ако не бъде спазен крайният срок за приключване на сделката.

Въпреки това, след изчерпателни разговори, сега нараства увереността, че Абрамович ще се съгласи с правно обвързващи гаранции, които ще позволят парите да бъдат поставени в „замразена сметка“ под правителствен контрол, пише „Guardian“. Челси, чийто специален оперативен лиценз изтича на 31 май, се нуждае от одобрение от правителството, за да може продажбата да стане официално факт.

Правителството предложи двуетапен процес, при който 2,5 милиарда британски лири от продажбата ще отидат в сметка, където ще се държат, докато се потвърди, че средствата ще отидат в благотворителна организация за жертвите на войната в Украйна.

Очаква се благотворителната организация да бъде учредена, след като продажбата бъде осъществена и вече има уверения, че фондацията ще бъде независима от Абрамович, който беше жестоко санкциониран след инвазията на Русия в Украйна. Майк Пенроуз, бившият изпълнителен директор на „Unicef ​​UK“, е помолен лично да ръководи благотворителната организация.

„Sky Sports“ разкрива дори, че се очаква правителството да одобри сделката за Челси в рамките на следващите 24 часа. Информацията потвърждава, че приходите от продажбата ще отидат в „замразена“ банкова сметка, контролирана от правителството и приходите няма да отидат в руския олигарх.

Челси, чиито бъдещи нови собственици изгледаха на живо победата над Уотфорд миналата неделя, е в доста деликатна ситуация, откакто Абрамович беше санкциониран. Те не могат да купуват или продават играчи или да подновяват договорите на настоящите си футболисти, како и не можеха да продават билети за домакинските си мачове на „Стамфорд Бридж“.

Индикациите, че продажбата е близо до завършване, ще дойдат като основен тласък за мениджъра Томас Тухел, който предупреди, че Челси ще бъде зад своите съперници, когато трансферният прозорец отвори това лято.

Тухел вярва, че в клуба трябва да действат бързо, след като са под нова собственост. Челси ще бъде под натиск да подсили защитата си, тъй като Антонио Рюдигер подписа с Реал Мадрид, а Андреас Кристенсен се присъединява към Барселона, който също иска Маркос Алонсо и капитана на отбора Сесар Аспиликуета.