Челси намери заместник на Томас Тухел буквално за една нощ. Потър, но не Хари, а Греъм. Мнозина обаче сравняват работата му с магия, след като за 11 години извървя пътя от четвърта шведска дивизия до гранда Челси.
 
За 47-годишният вече бивш мениджър на Брайтън се знае твърде малко. Футболната му кариера не е нищо особено и доказателството е, че върхът в кариерата му са 8-те мача с екипа на Саутхемптън във Висшата лига. През останалото време се подвизава като защитник в по-долните дивизии.
 
„Очевидно никога не съм бил достатъчно добър, за да играя на най-високо ниво или дори близо до него. Това е реалността“, откровен е Греъм.
След 13 години по терените, той се захваща да учи. Първо завършва бакалавърска степен по социология, а след това и магистърска степен по лидерство и емоционална интелигентност в университета в Лийдс. Успоредно с това Греъм работи като технически директор на женския отбор на Гана на Световното първенство през 2007 г. и тренира студентски отбори в различни британски университети.
 
Началото на треньорската му кариера не е характерно за англичанин. През 2011 г. Потър застава начело на  Йостерсунд от шведската четвърта дивизия. Под негово ръководство отборът започва да изкачва стъпалата и през сезон 2017/18 печели Купата на Швеция. Така Греъм и Йостерунд излизат на европейската сцена, където в квалификациите на Лига Европа отстраняват Галатасарай, Люксембург Фола и ПАОК и влизат в групите на турнира. Сензацията обаче беше, когато  Йостерсунд зае второ място в групата с Атлетик Билбао, Херта и Зоря. Освен това шведите събраха еднакъв брой точки с испанците - по 11. В елиминациите приказката бе напът да продължи след победа над Арсенал с 2:1 на "Емирейтс", но в реванша "артилеристите" спачелиха с 3:0.
 
Тези успехи обаче се оказаха достатъчни да върнат Потър на Острова. Първата му спирка беше Суонзи, с който завърши на 10-о място в дебютния си сезон в  Чемпиъншип. Тогава Брайтън потърси треньоръ и той не пропусна шанса да се пробва във Висшата лига. И всичко му се получи.
 
В първия сезон под негово ръководство Брайтън спечели 41 точки и отбеляза 39 гола, което го нареди на 15-то място. Следващата година резултатът е почти същия - 41 точки, 40 отбелязани гола и 16-то място. Миналия сезон отборът завърши 9-ти, което е рекордно класиране за Брайтън. В момента "чайките" са на четвърто място, пред Челси и Ливърпул, а в първия кръг победи Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд".
 
Потър редовно получава уважение и възхищение от колеги. Според Пеп Гуардиола той е най-добрият английски треньор. 
 
„Като зрител обичам да гледам такива отбори, а като бивш футболист бих искал да играя в такъв отбор. Греъм Потър показа на всички други треньори, на целия футбол, че не е нужно да си фаворит, за да си смел, да играеш добре футбол. Много му се възхищавам. Начинът, по който играе Брайтън, помага много на световния футбол", призна преди време Гуардиола.
 
„Изпитвам голямо уважение към работата на Греъм Потър. Той изгради отбор, който играе наистина силен футбол. И го правят в смел стил. Много добра треньорска работа”, похвали го и Юрген Клоп.
 
„Много харесвам Брайтън - страхотен треньор, страхотен отбор и страхотен подход към играта. Когато включите телевизора, разбирате как искат да играят Брайтън. Срещу този отбор винаги е трудно. Има достатъчно добри играчи, страхотен треньор в лицето на Греъм Потър и е адски трудни за побеждаване“, каза Тухел от декември 2021 г.
 
Преди година Тотнъм излезе с оферта към Потър, но той деликатно отказа. Тогава не посмя да се премести с мотива, че семейството му се е установило в Брайтън. Но по-скоро заради съмнението, че Леви ще му даде време да изгради отбор. Сега обаче явно е намерилил общ език с Боели. Времето ще покаже.