Британското правителството одобри продажбата на Челси. Сделката за поглъщането на „сините“, която е на стойност 4,25 милиарда паунда, бе затворена преди седмици от консорциум, ръководен от съсобственика на ЛА Доджърс Тод Боули. Лондонският клуб беше обявен за продан през март, малко преди вече бившият собственик Роман Абрамович да бъде санкциониран заради връзките си с руския президент Владимир Путин.

Във вторник Висшата лига заяви, че консорциумът е преминал всички необходими тестове, които се извършват при подобна сделка.

„Късно снощи правителството на Обединеното кралство достигна до позиция, при която можем да издадем лиценз, който позволява продажбата на Челси“, каза говорител на правителството.

21 снимки

Управленският орган не иска Абрамович да получи част от приходите от продажбата, като вместо това финансите ще отидат в банкова сметка, за да бъдат дарени за благотворителност.

В изявлението се добавя: "След санкционирането на Роман Абрамович, правителството работеше усилено, за да гарантира, че Челси може да продължи да играе футбол. Но винаги сме били ясни, че дългосрочното бъдеще на клуба може да бъде осигурено само чрез нов собственик.

След задълбочена работа, сега сме доволни, че цялостните приходи от продажбата няма да са за Роман Абрамович или друго санкционирано лице. Сега ще гарантираме процеса, от който приходитеще бъдат използвани за хуманитарни каузи в Украйна, подпомагайки жертвите на войната.

Тези стъпки ще осигурят бъдещето на важно културно богатство и ще защитят феновете и по-широката футболна общност. Водихме дискусии със съответните международни партньори за необходимите лицензи и им благодарим за цялото сътрудничество“.