Арсенал постигна изключително голяма победа в исторически план срещу градския съперник Челси, разбивайки го с категоричното 5:0 в отложен мач от 29-ия кръг на Висшата лига. По този начин „артилеристите“ затвърдиха лидерското си място в Англия и вече са със 77 точки и категорично по-добра голова разлика спрямо втория и третия Ливърпул и Манчестър Сити. Мърсисайдци се намират втори с три точки по-малко спрямо лондончани и мач пасив, докато Сити е със 73 точки, но с два мача по-малко от Арсенал.

Головото шоу в Северен Лондон стартира още в четвъртата минута, когато Леандро Тросар остави без отговор Джордже Петрович с мощен удар отляво по диагонала. Челси се възстанови след първоначалния шок и заигра малко по-умело, но това не донесе позитив за „сините“. Втората част започна фантастично за „артилеристите“, които вкараха четири безответни гола. Бранителят Бен Уайт шокира всички зрители и вкара два, колкото добави и Кай Хаверцт, за да се оформи крайния резултат в северната част на столицата на Великобритания.

В следващия кръг Арсенал има тежко гостуване на големия си градския съперник Тотнъм Хотспър, който цели класиране в Топ 4. Челси остава девети с 47 точки, а в следващия кръг има нелека визита на Астън Вила в Бирмингам.


Guilliver/GettyImages
63 снимки


Арсенал е за втори пореден път в битката за титлата, като тимър заема лидерската позиция във временното класиране със 74 точки. Толкова има и Ливърпул, но мърсисайдци са с по-лоши показатели при головата разлика. Третият Манчестър Сити е с точка по-малко, ала "гражданите" са и с мач пасив спрямо другите два тима. Челси пък се бори за по-предно класиране в края на сезона, а сега тимът заема деветото място с 47 точки.

Срещата стартира фантастично за домакините, които откриха резултата в четвъртата минута. Арсенал разигра в средата, а Деклан Райс пое и напредна. Халфът пусна вляво за Леандро Тросар, който от малък ъгъл порази вратата на Джордже Петрович - 1:0.

Попадението донесе спокойствие при "артилеристите", които поеха контрола върху срещата, докато Челси се защитаваше твърде дълбоко и не затрудняваше в първите 15 минути по абсолютно никакъв начин Давид Рая. В 19-ата минута Челси стигна до случаен корнер след ужасен пас назад от Букайо Сака. Мудрик центрира в наказателното на "топчиите", а Беноа Бадиашил отклони към задната греда, където Аксел Дисаси атакува застрашително, но бранителят не успя да отправи удар и да изравни резултата за "сините".

Четири по-късно Нико Джаксън се понесе по левия фланг и опита изстрел, който рикошира в Габриел Магаляеш, след което топката се отби в дясната греда на Рая. Малко след това "артилеристите" разиграха прекрасно пред полето на Челси, а Сака шутира с левия крак, но право в Петрович. В 26-ата минута Челси допусна лоша грешка, а Хавертц отправи силен удар, но Петрович спаси. Последва нов шут от Тросар, топката се отби в тяло на бранител на гостите, но сръбският страж отново направи спасяване.

След половин час игра Челси стигна до най-добрата си възможност в срещата към този момент, след като Марк Кукурея шутира, но Рая блокира удара на испанеца. Той пусна успоредно към Енцо Фернандес, който нанесе елегантен удар с десния крак, но прати топката встрани.

Последваха малко "по-тихи" минути в северен Лондон, като все пак Арсенал продължи да бъде по-дейният при владението на топката. В 48-ата минута Челси се измъкна, след като Енцо Фернандес даде отвратителен пас към свой съотборник и Йодегард открадна. Норвежецът комбинира вдясно за Райс, който шутира по диагонала, ала Джордже Петрович спаси изстрела на английския халф. Три след това Йодегард даде магически пас зад отбраната на Челси за Хавертц, който стреля, но отново Петрович спаси.

Напорът на Арсенал донесе резултата в 52-ата минута. Домакините изпълниха къс корнер, а Букайо Сака върна към границата за Деклан Райс. Неговият удар беше блокиран, ала топката отиде към Бенджамин Уайт, който отблизо удвои актива на домакините - 2:0.

Пет след това "артилеристите" вкараха трети гол в срещата, а точен беше Кай Хавертц. Габриел Магаляеш се засуети с Ноди Мадуеке, но бразилецът се справи първоначално, макар да останаха известни съмнения за нарушение. Топката отиде вляво към Тросар, който изведе прекрасно Хавертц и с кинжален удар простреля Петрович за 3:0.

Нещата за Челси се усложниха още повече, след като в 65-ата минута Арсенал вкараха четвърти гол в срещата. Букайо Сака овладя вдясно и влезе към наказателното поле на съперника. След това подаде към Кай Хаветц, ойто прати топката край Бадиашил, а Петрович нямаше как да отрази - 4:0 за домакините.

Кошмарът за "сините" от западен Лондон продължи в пълна степен, след като Арсенал реализира четвърто попадение 20 минути преди края. Мартин Йодегард даде извеждащ пас вдясно за Бен Уайт, който пита да намери Кай Хавертц или Леандро Тросар, но вместо точен пас, той прати топката във вратата на Петрович - 5:0 за Арсенал.

В добавеното време Арсенал беше близо до това да постигне рекордна победа срещу Челси във Висшата лига, ала ударът на Габриел Мартинели беше париран от Петрович. Това беше и последният щрих от лондонското дерби между Арсенал и Челси.

FT / АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ 5:0

1:0 Тросар 4', 2:0 Уайт 52', 3:0 Хавертц 57', 4:0 Хавертц 65', 5:0 Уайт 70'

Рефер: Саймън Хуупър

Стадион: "Емирейтс" (Лондон, Англия)

Арсенал: Рая – Уайт, Салиба, Габриел, Томиасу, Партей, Йодегаард, Райс, Сака, Хавертц, Тросар

Мениджър: Микел Артета

Челси: Петрович – Гилкрист, Дисаси, Бадиашил, Кукурея, Кайседо, Енцо, Галахър, Мадуеке, Джаксън, Мудрик

Мениджър: Маурисио Почетино