Макар че офанзивният полузащитник Уилиан в крайна сметка остана в Челси, този факт съвсем не е свързан с избор на самия играч. Според каталунското издание „Мундо Депортиво” Реал Мадрид е имал възможността да привлече бразилеца преди затварянето на трансферния прозорец за Висшата лига, ала се отказал по икономически причини.

Испанските отбори все още могат да правят входящи трансфери до 31-и август, но е малко вероятно Челси да се съгласи на продажба, след като вече не в позиция да намери адекватен заместник. 30-годишният Уилиан определено търсеше ново предизвикателство през лятото, като Барселона доста време преговаряше за него и накрая претърпя неуспех.

Реал Мадрид също допринесе за това с намесата си, а Челси информира двата тима, че бившият ас на Анжи Махачкала ще бъде продаден само срещу 72 милиона паунда. Колкото и Реал да има нужда да намери заместник на продадения Кристиано Роналдо, сумата изглежда твърде висока за играч, който се насочва към края на кариерата си. Още повече, че самият Уилиан е поискал да получи плащане от 9 милиона паунда, за да подпише. Тази претенция на играча окончателно убедила „белия балет”, че не си струва да хвърлят още усилия в тази посока.

Барселона от своя страна отказа да плати повече от 55 милиона паунда за Уилиан и предпочете да вземе много по-перспективния Малком от Бордо срещу значително по-ниска сума (41 милиона евро).

Уилиан премина от Анжи Махачкала в Челси през 2013-а срещу 30 милиона евро. Оттогава досега той изигра 239 мача за „сините”, в които вкара 44 гола.