За втори път своята история Челси може да бъде наказан с трансферно вето от ФИФА, съобщи британският ежедневник „Таймс”. Причината, както и предният път, ще се окаже нерегламентирани трансфери на играчи под 18-годишна възраст.

Първата подобна санкция лондончани изтърпяха през 2011 година, когато бяха санкционирани да не правят входящи трансфери в рамките на 2 последователни трансферни прозореца. Тогава наказанието беше следствие от оплакването на Ланс заради начина, по който англичаните отмъкнали техния талант Гаел Какута през 2007-а. Самият играч също пострада, като състезателните му права бяха спрени за 4 месеца и му бе наложена глоба от 780 хиляди евро. Тогава „сините” безрезултатно опитаха да обжалват наказанието и го изтърпяха в пълен размер.

Сега обаче Комисията за интегритет и съблюдаване на правилата към ФИФА е издала препоръка на Челси да бъде наложено трансферно ембарго за 4 трансферни прозореца. Тя е резултат от 3-годишно разследване на ФИФА, което е обхванало 19 трансфера, извършени от „сините”. От тези сделки 14 касаят футболист под 18-годишна възраст.

Челси попадна на мушката след разкритията, че клубът е нарушил правилата при привличането на нападателя Бертран Траоре преди 18-ия рожден ден на нападателя от Буркина Фасо (през 2014-а). В момента 23-годишният играч блести с екипа на Олимпик Лион.

В конкретния случай, който е само един от многото, Челси е нарушил правилата с това, че през 2011 е платил училищните такси на Траоре и същевременно е спомогнал за преместването на неговите майка и брат в Англия, докато в същото време футболистът е бил само на 15 години.