Челси официално обяви привличането на вратаря Кепа Арисабалага от Атлетик Билбао. Лондонският клуб активира освобождаващата клауза, която е записана в договора на 23-годишния страж с баския клуб. Тя възлиза на 80 милиона евро (71,6 милиона паунда).

23-годишният испански национал подписа седемгодишен договор с Челси.

Кепа, който има над 100 мача за Атлетик Билбао има солиден опит на високо ниво и повече от 50 мача в Ла Лига.

Той бе част от състава на Испания на Световното първенство в Русия.

„За мен това е много важно решение, както за моята кариера, така и за личния ми живот“, коментира Арисабалага.

„Много неща ме привлякоха в Челси – всички отличия, които клубът е спечелил, играчите, градът, английската Висша лига. Много неща се събраха и взех решение да приема офертата. Доволен съм, че съм в Челси. Щастлив съм от гласуваното ми доверие“, каза още Кепа.

Директорът Марина Грановская добави: „Кепа е талантлив вратар, който ние следим от дълго време и сме много щастливи от неговото пристигане в отбора. Той вече демонстрира фантастичните си качества и вярваме, че ще бъде голяма част от успехите на Челси през следващите години. Договорът му е дългосрочен и отговаря на нашите виждания и очаквания към него. Ние работим за следващите сезони с голямо чувство на оптимизъм.“

Кепа Арисабалага се превърна в основен играч на Атлетик Билбао през последните два сезона.

Той е много уверен в играта си с крака, което е една от големите причини да бъде привлечен в Челси.

Той е роден в Ондароа, Баския. Става част от школата на Атлетик Билбао, когато е деветгодишен. През януари 2015 година е пратен под наем в отбора на Понферадина в Сегунда дивисион и дебютира срещу Расинг Сантандер. След това играе още един сезон под наем в Реал Валядолид, а през 2016/17 се завръща в Атлетик Билбао.

Той дебютира за Атлетик Билбао при победата с 1:0 като гост на Депортиво Ла Коруня и записва суха мрежа още в първия си мач.

През миналия сезон Кепа е третият вратар с най-много спасявания в Ла Лига. Освен това е вратарят с най-много дълги точни подавания – 368. Няма друг вратар с по-точни дълги пасове от него в Ла Лига.  

Той дебютира за националния отбор на Испания при победата с 5:0 в контролата срещу Коста Рика през ноември, миналата година.

Кепа е шестият испанец в състава на Челси. Той се присъединява към Сесар Аспиликуета, Маркос Алонсо, Сеск Фабрегас, Педро Родригес и Алваро Мората.

Кепа Арисабалага може да дебютира за Челси още в събота в мача срещу Хъдърсфийлд.

В петък той ще направи първа тренировка с новите си съотборници.