Истински сблъсък от тежка категория. Няма как по друг начин да бъде определен предстоящия тази вечер мач между Челси и Барселона от осминафиналите в Шампионска лига.

Два от най-големите отбори в Европа в последните две десетилетия отново ще мерят сили помежду си в един от сблъсъците, които се превърнаха в истински класики на турнира.

16 невероятни факта преди Челси - Барселона

Турчин свири Челси - Барселона

Защото от 2000 година насам испанският и английският гранд са играли помежду си в цели 12 мача от Шампионска лига! Много от тях остават незабравими като например двубоите през 2009-а. Като цяло „сините” от Лондон имат предимство от 4 победи, 5 равенства и 3 загуби. Барса няма победа над Челси в последните им 7 срещи – 5 ремита и 2 поражения. Последната им среща бе на полуфиналите през сезон 2011-12. Тогава Челси победи с 3:2 общ резултат, а след това триумфира и с титлата след драматичен финал с дузпи срещу Байерн в Мюнхен.

Лондон посрещна Барса с хладно и дъждовно време

Само че изходните позиции сега не изглеждат в полза на англичаните. Шампионът на Премиършип има сериозни проблеми през тази кампания като е четвърти, на 19 точки зад лидера Манчестър Сити. В Шампионска лига тимът на Антонио Конте завърши втори в групата си с 11 точки, зад Рома, но пред Атлетико Мадрид.

В същото време Барса е единственият непобеден отбор в топ 5 първенствата на Европа, води със 7 точки пред Атлетико в Ла Лига, а в ШЛ спечели своята група с 14 точки.

Със сигурност поле за доказване ще има голямата звезда на каталунците Лионел Меси, който в 8 мача срещу "сините" все още няма отбелязан гол, което превръща лондончани в най-неудобния му съперник.

Мачът ще бъде специален за Сеск Фабрегас и Педро Родригес, които ще се изправят срещу бившия си отбор.

За Челси извън сметките са Рос Баркли, Давид Луис и Тиемуе Бакайоко. За Барса Томас Вермален е контузен, а Нелсон Семедо наказан.

Ракитич предупреди Барса: Не само Азар е заплаха

Пике: Трябва да постигнем добър резултат на "Стамфорд Бридж"

Аспиликуета: Иниеста няма да бъде добре приет на "Стамфорд Бридж"

Вероятни състави:

Челси: Куртоа; Аспиликуета, Кристенсен, Кейхил; Моузес, Канте, Фабрегас, Алонсо; Азар, Педро, Мората

Барселона: Тер Стеген; Сержи Роберто, Пике, Умтити, Жорди Алба; Бускетс, Паулиньо, Ракитич; Иниеста, Меси, Суарес

Какво казаха треньорите преди мача:

Антонио Конте

източник: Gulliver/GettyImages

Антонио Конте:

Започваме двубоя като аутсайдери. Трябва да внимаваме много, но в същото време амбицията ни е да играем нашия футбол. Знаем качествата на Барселона. Те обичат да владеят топката и да доминират играта. Трябва да сме подготвени да страдаме без топката, да бъдем компактни, да не се изнервяме по време на мача. И след това да опитаме да направим с топката това, което знаем, което изпробваме на тренировките.

Ернесто Валверде

източник: Gulliver/GettyImages

Ернесто Валверде:

Челси има много характерен стил на игра като повечето отбори в Премиършип. Трябва да имаме предвид, че срещаме настоящия шампион на Англия. Ще бъде трудно, но това е важен мач, защото искаме да се класираме. Историята се брои, но няма много значение върху мача. Има съперничество, което може да е малко по-вълнуващо, но за нас е пореден мач в Шампионска лига.

Двубоят стартира в традиционния час 21,45 часа и може да бъде следен с GONG.BG. В същото време в Мюнхен Байерн приема Бешикташ.