Европейският шампион Челси разби гостуващия на „Стамфорд Бридж“ тим на Ювентус с категоричното 4:0 в големия сблъсък от петия кръг в група „H“ на Шампионска лига. Трево Чалоба откри резултата в 25-ата, а Рийс Джеймс удвои в 56-ата минута. Калъм Хъдсън-Одой наниза нов гол в 58-ата, а резервата Тимо Вернер оформи крайния резултат в петата минута от добавеното време.

Gulliver/GettyImages
83 снимки

„Сините“ изиграха много силен мач, в който не оставиха съмнения в превъзходството си. Те контролираха двубоя през всичките 90 минути. „Биаконерите“ изобщо не показаха, че са дошли да се борят за нещо сериозно, като не създадоха почти нищо пред вратата на Едуард Менди.

С този успех Челси се изкачи на върха в групата с 12 точки, колкото имат и Юве, но лондончани са с по-добра голова разлика и с по-добри показатели в преките двубои. В последния кръг „сините“ гостуват на Зенит Санкт Петербург, докато „старата госпожа“ приема Малмо. Ако и двата отбора спечелят последните си мачове, то Челси ще завърши на първото място, а Ювентус ще се задоволи с втората позиция.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРИ ОТ ШАМПИОНСКАТА ЛИГА ВИЖТЕ ТУК!

КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Сблъсъкът стартира с опит за натиск от страна на домакините и още в първите секунди се стигна до разбъркване пред вратата на Войчех Шчесни, но до намеса на поляка не се стигна.

Във втората минута Бен Чилуел стреля от дистанция, но високо над вратата.

Седем минути по-късно Трево Чалоба засече с глава центриране от ъглов удар, но неточно покрай дясната греда на Шчесни. В 15-ата минута именно вратарят на Юве пресече остро подаване на Чилуел отляво. 

В 24-ата минута „сините“ бяха близо до попадение. Рийс Джеймс шутира директно от свободен удар в близкия ъгъл, отляво на наказателното поле, но Шчесни внимаваше и спаси.

Само минута след това обаче Челси откри резултата. Хаким Зиеш центрира от корнер в наказателното поле, където Антонио Рюдигер отигра към Трево Чалоба, а младокът успя да се разпише от близко разстояние със силен удар - 1:0. Попадението беше разгледано за евентуална игра с ръка на Рюдигер, която обаче беше прилепена до тялото и системата ВАР зачете гола.  

В 28-ата минута Ювентус беше на милиметри от това да изравни резултата. Алваро Мората беше изведен в наказателното поле от Мануел Локатели сам срещу Едуард Менди и успя да го прехвърли, но Тиаго Силва дотича и от самата голлиния изби топката.

В 37-ата минута домакините бяха много близо до второ попадение. Рийс Джеймс овладя отлично на гърди подаване отдясно в наказателното поле и шутира по диагонала към далечния ъгъл. Топката тупна коварно, но Шчесни се разтегна максимално и успя да избие в корнер. След последвалия ъглов удар Рюдигер засече с глава, но покрай лявата греда.

Точно тогава обаче се наложи Н’Голо Канте да бъде сменен принудително от Рубен Лофтъс-Чийк.

Две минути преди края на първата част Жоржиньо изведе отлично отляво в наказателното поле Калъм Хъдсън-Одой, който опита да стреля в близкия ъгъл, но бе блокиран от Леонардо Бонучи и топката излезе в ъглов удар.

В добаването време на първото полувреме Родриго Бентанкур шутира от границата на наказателното поле, но доста неточно.

В началото на втората част Челси продължи да бъде по-активният отбор и не спираше да атакува. В 53-ата минута Тиаго Силва стреля опасно в глава след разбъркване в наказателното поле, но Шчесни се намеси решително. Секунди след това Бентанкур сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Зиеш да отнеме и след това комбинира с Хъдсън-Одой отляво в пеналтерията, който стреля, но Бонучи го блокира.

Само три минути след това обаче натискът даде резултат и „сините“ стигнаха до втори гол. При едно центриране отляво в наказателното поле Матайс де Лихт не успя да изчисти добре топката и я отклони към задната греда, където непокрит бе оставен Рийс Джеймс. Крайният бранител пък отправи отличен диагонален удар и не остави шансове на Шчесни - 2:0.

Челси просто не позволяваше на играчите на Юве да стигнат до централната линия, а в 58-ата минута стигна до класиката. Защитата на „биаконерите“ отново бе преодоляна с лекота, след като футболистите на домакините размениха бързи подавания в наказателното поле, а Лофтъс-Чийк успя да подаде на Калъм Хъдсън-Одой, който от чудесна позиция стреля във вратата за 3:0.​

След час игра на терена се появи Пауло Дибала, който замени Родриго Бентанкур в състава на гостите. 

В следващите минути темпото на игра видимо спадна, а Ювентус сякаш вече се беше предал. За Челси пък се появиха в игра Сесар Аспиликуета, Тимо Вернер и Мейсън Маунт, които замениха съответно контузилия се Бен Чилуел, Кристиан Пулишич и Калъв Хъдсън-Одой.

„Биаконерите“ създадоха първата си голова ситуация за втората част чак в 83-ата минута, когато Уестън МакКени отправи чудесен удар от воле пред наказателното поле, но Менди изби над гредата.

Челси пък можеше да отбележи и четвърти гол в 87-ата минута, когато Вернер комбинира с непокрития Зиеш в наказателното поле, но ударът на мароканеца не бе достатъчно силен и бе отраден от Шчесни.

В първата минута на добавеното време резервата Мойс Кийн напредна на скорост и опита удар по земя, но слабо и неточно.

В последната, пета, минута от добавеното време Челси съкруши Юве с четвърти гол. Рийс Джеймс прати дълъг пас, МакКени направи голяма глупост и не успя да изчисти топката, подарявайки я на Хаким Зиеш, който веднага даде остър пас в наказателното поле, където Вернер засече кълбото в мрежата за крайното 4:0.


FT | ЧЕЛСИ – ЮВЕНТУС  4:0

1:0 Трево Чалоба 25'

2:0 Рийс Джеймс 56'

3:0 Калъм Хъдсън-Одой 58'

4:0 Тимо Вернер 90+5'

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 16. Едуард Менди - 14. Трево Чалоба, 6. Тиаго Силва, 2. Антонио Рюдигер - 24. Рийс Джеймс, 7. Н'Голо Канте, 5. Жоржиньо (к), 21. Бен Чилуел - 22. Хаким Зиеш, 20. Калъм Хъдсън-Одой - 10. Кристиан Пулишич 

Мениджър: Томас Тухел

ЮВЕНТУС (4-4-2): 1. Войчех Шчесни - 12. Алекс Сандро, 4. Матайс де Лихт, 19. Леонардо Бонучи (к), 11. Хуан Куадрадо ж.к. - 14. Уестън МакКени, 30. Родриго Бентанкур, 27. Мануел Локатели, 25. Адриен Рабио - 9. Алваро Мората, 22. Федерико Киеза 

Старши треньор: Масимилиано Алегри


Главен съдия: Сърджан Йованович, Сърбия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия