Отборите на Челси и Аякс завършиха 4:4 в историческо зрелище от груповата фаза на Шампионската лига. Аякс започна шеметно двубоя, след като още във 2-ата минута Тами Ейбрахам си отбеляза автогол. Само 120 секунди по-късно обаче "сините" изравниха след гол от дузпа на Жоржиньо. В 20-ата минута Куинси Промес отново изведе Аякс напред в резултата, а в 35-ата Кепа стана вторият играч на Челси, който си отбелязва автогол в срещата.
 

Getty Images
51 снимки

Всеки напрегнат момент от първото полувреме обаче просто бледнее пред драмата, която се разигра втората част. В 63-ата минута Сесар Аспиликуета вкара за 2:4. Последваха два бързи червени картона за Дейли Блинд и Жоел Фелтман, което остави Аякс с деветима футболисти на терена. Жоржиньо реализира втора дузпа в двубоя и направи резултата 3:4, а резервата Рийс Джеймс възстанови равенството. Аспиликуета вкара топката в мрежата на Аякс, за да оформи пълния обрат за "сините", но голът му бе отменен заради игра с ръка при атаката и направи драмата на "Стамфорд Бридж" пълна. 

Двубоят на "Стамфорд Бридж" започна мощно, след като резултатът бе открит още във 2-ата минута. Гостите шокираха Челси с гол от съблекалните, когато Тами Ейбрахам имаше нещастието да си отбележи автогол. Куинси Промес демонстрира майсторството си при изпълнението на свободни удари и изпрати топката в наказателното поле, където Ейбрахам я отклони неправилно и тя се оказа във вратата на неговия съотборник - Кепа Арисабалага.

Само две минути по-късно обаче "сините" възстановиха равенството от дузпа. Жоел Фелтман извърши грубо нарушение, което не остана незабелязано от Джанлука Роки, който отсъди дузпа за домакините. 

Жоржиньо се нагърби с изпълнението на 11-метровия удар и реализира от бялата точка по типичния за него начин. Италианецът се засили, след което се спря и изчака Андре Онана да се хвърли, преди да забие топката от точката на дузпата в долния десен ъгъл.

В 14-ата минута Тами Ейбрахам вкара мрежата във вратата на Андре Онана, но голът бе отменен заради засада. 

В 20-ата "божиите синове" отново поведоха в резултата, след като Куинси Промес изскочи зад гърба на "синята" отбрана и засече центриране, изпращайки топката с брилянтен удар с глава в левия ъгъл на вратата на Кепа.

В 35-ата минута автогол си отбеляза и Кепа Арисабалага, който насочи топката в собствената си мрежа след като Хаким Зиеш отправи удар с глава към вратата на испанеца, който се отби в дясната греда, а след това и в главата на стража.

Няколко минути по-късно Кристиан Пулишич центрира топката по земя в наказателното поле, но топката се отби в крака на противников защитник и не произлезе нищо от тази възможност.

В края на първата част Маркос Алонсо пропиля добра възможност да върне едно попадение. Испанецът достигна до прецизно подаване и стреля добре по трева от движение, но опитът му бе отразен от Андре Онана.

Getty Images
51 снимки


В първите минути на второто полувреме Курт Зума извърши невероятен пробив през централната зона и смути отбраната на Аякс, но ударът му бе изключително неточен и премина високо над напречната греда.

В 52-ата минута Тами Ейбрахам засече центриране на Жоржиньо и опита удар с глава, но топката се озова право в ръцете на стража на Аякс. 

Секунди по-късно младокът бе изведен на чиста позиция след страхотен пас на Жоржиньо, но гол не падна, защото Андре Онана се хвърли за страхотно спасяване.

В 55-ата минута Аякс отново демонстрира класа и направи резултата разгромен. Хаким Зиеш показа страхотен поглед над играта и подаде към Дони ван де Беек, който от вътрешността на пеналтерията хладнокръвно оплете топката в долния ляв ъгъл. 

В 63-ата Сесар Аспиликуета върна едно попадение, след като се възползва успешно от огромното свободно пространство, което гостите бяха оставили.  След като овладя прецизен пас в наказателното поле, той не се поколеба да нанесе страхотен удар, който намери долния ляв ъгъл на вратата.

И сякаш драмата в двубоя до 68-ата минута не бе достатъчна, когато Дейли Блинд не прецени добре своята намеса и получи втори жълт картон от Джанлука Роки. 

Минута по-късно Жоел Фелтман игра с ръка в наказателното поле и реферът отсъди втора дузпа в двубоя на сметката на "сините". Заради бурната си реакция обаче Фелтман получи втори жълт картон и той също бе принуден да напусне терена. Така само за секунди Аякс остана с 9 души на терена. 

Отново Жоржиньо се нагърби с изпълнението на дузпата и с подобно на първото изпълнение направи резултата 3:4.

В 74-ата минута Курт Зума достигна до топката от ъгловия удар в близост до точката на дузпата и я заби с глава, но ударът му разтресе напречната греда. 

Секунди по-късно резултатът стана 4:4 след като влезлият от скамейката Рийс Джеймс изстреля отскочила топка, попаднала при него в наказателното поле, във вътрешната страна на лявата греда. С това си попадение Джеймс се превърна в най-младият голмайстор в историята на Челси. 

В 76-ата минута Куинси Промес застана зад топката за свободен удар и го изпълни, пращайки топката под напречната греда, но Кепа плонжира и спаси вратата си от ново попадение.

В 78-ата Сесар Аспиликуета направи великия обрат на "сините факт, но Джанлука Роки реши да прегледа гола с помощта на ВАР и след проверката голът бе отменен заради игра с ръка при атаката за попадението.

В 83-ата Андре Онана успя да отрази удар от движение на Уилиан, който от ръба на наказателното поле щеше да навести средата мрежата по трева.

В 86-ата Едсон Веласкес пропиля добра възможност да донесе трите точки на отбора си, след като му бе оставено голямо пространство и той отигра с чудесен удар от границата на пеналтерията. Топката летеше право към десния ъгъл, но Кепа се намеси брилянтно.

В последната минута от редовното време Андре Онана се прояви великолепно, спасявайки опасен удар на Миши Батшуай, и опазвайки вратата си от следващо попадение. В добавеното време отново Батшуай нанесе удар от движение от средна дистанция, след като бе изведен от страхотно подаване, но на опита му липсваше малко точност и топката премина покрай лявата греда.

След зрелището на "Стамфорд Бридж" и победата на Валенсия група H се завърза изключително, като и трите отбора имат еднакъв точков актив - по 7 точки. Последен е Лил с една-единствена точка.