Отборът на Челси е новият европейски клубен шампион! Футболистите на Томас Тухел надделяха във финала на Шампионската лига над Манчестър Сити с 1:0, а голът, който донесе триумфа за лондончани бе дело на Кай Хаверц в края на първото полувреме. Трофеят е втори за Челси в най-елитната надпревара на Стария континент след успеха през 2012 година.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Хосеп Гуардиола и неговият Сити пък не успяха да сбъднат мечтата си и да донесат първи исторически успех за „гражданите” в надпреварата. Двубоят бе последен за превърналия се в легенда на клуба Серхио Агуеро, който напусна терена облян в сълзи.

От историческа гледна точка Челси печели шести от своите седем финала в европейските клубни турнири, като четири от тях са в ерата „Абрамович” – Шампионска лига (2011/12, 2020/21) и Лига Европа (2012/13, 2018/19).

Двубоят започна с мощен натиск на футболистите на Манчестър Сити, като в първите две минути на срещата, футболистите на Челси така и не успяха да излязат от своята половина. Въпреки това символичните домакини така и не затрудниха по никакъв начин вратаря на лондончани Менди.  

В 8-ата минута се стигна до първата сериозна опасност пред една от двете врати. Едерсон изведе по отличен начин Рахийм Стърлинг зад отбраната на Челси, напредна в наказателното поле, но след лека намеса на Рийс Джейсм нападателят на „гражданите” бе разколебан и не успя да стреля в точния момент. Все пак Стърлинг пробва удар с пета, който бе отразен от вратаря на символичните гости.

В ответната атака Челси също сътвори нещо интересно след нападение отляво, но Тимо Вернер не успя да стреля от много добра позиция, след като не уцели добре топката. Секунди по-късно Стърлинго отново се озова в наказателното поле на Челси, но пасът му бе пресечен от бранител на лондончани.

Gulliver/GettyImages
78 снимки

Още по темата:

Тухел: Просто не знам какво да чувствам

Гуардиола: Направихме изключителен сезон

Мейсън Маунт: Челси е най-добрият отбор в света

Героят за Челси: Работя за този момент 15 години

Н'Голо Канте бе избран за номер 1 във финала

Не бе изминал и четвърт час игра, когато отбраната на Сити се пропука сериозно. След колеблива игра на Кайл Уокър по десния фланг на защитата на „гражданите”, футболистите на Тухел стигнаха до отличен шанс, който обаче бе пропилян от Вернер. Нападателят се оказа на отлична позиция, но ударът му попадна право в ръцете на Едерсон. Още в следващата атака, Вернер имаше нов шанс отляво, но този път ударът му рикошира излезе в корнер.

В 25-ата минута Челси стигна до свободен удар в близост наказателното поле на Сити, но не успя да се възползва, като центрирането стана лесна плячка за отбраната на „небесносините”.

В следващата атака „гражданите” имаха отличен шанс да открият резултата. Кевин Де Бройне изведе по отличен начин Фил Фоудън в наказателното поле, където английският национал пробва удар с външен фалц, който обаче в последния момент бе блокиран от Рюдигер след отлична намеса.

Последва нова възможност за Челси, като този път в основата ѝ бе Нголо Канте. Нисичкият халф получи в центъра на терена и бързо напредна в половината на Сити, след което пусна пас към Хаверц отдясно. Той пое в наказателното поле, финтира бранител на домакините, но в последния момент Зинченко действа много акуратно и успя да му отнеме коженото кълбо.

Шест минути преди почивката мениджърът на Челси Томас Тухел трябваше да извърши принудителна смяна в състава си. Бразилецът Тиаго Силва получи травма, която му попречи да продължи срещата и бе заменен от Андрес Кристенсен.

Футболистите на Челси дочакаха своя миг в края на първата част. Лондончани се възползваха отлично от високата преса на Сити и само с два паса матираха отбраната на „гражданите”. Менди намери отляво Бен Чилуел, който продължи към Мейсън Маунт, а той от своя страна изведе Кай Хаверц с пас от над 30 метра. Нападателят овладя на няколко метра пред наказателното поле и елегантно успя да преодолее излезлия да го пресрещне Едерсон. Въпреки че бразилецът докосна топката с ръка извън пеналта, тя остана в Хаверц, който на празна врата нямаше как да сгреши – 1:0!

Финалът в ШЛ: Манчестър Сити - Челси

източник: Gulliver/GettyImages

Второто полувреме логично започна с по-активни действия от страна на „гражданите”, докато футболистите на Тухел спокойно приеха играта в собствената си половина и предпочитаха да действат на контраатака.

В 56-ата минута Антонио Рюдигер и Кевин Де Бройне се сблъскаха много сериозно в центъра на терена, удряйки главите си. Това бе и последния момент за белгиеца във финала, който не успя да продължи в мача. Де Бройне се оттегли със сериозна синина под лявото око. Той бе заменен от Габриел Жезус.

Точно след час игра играчите на Сити имаха сериозни претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от рефера. След удар на Фил Фодън топката се отби в гърдите на Рийс Джеймс, след което бранителят игра с ръка. Това обаче не бе достатъчно за главния рефер да посочи бялата точка. Ситуацията бе прегледана с VAR, което само потвърди решението на Антонио Лаос.

В средата на втората част в игра се появи Кристиан Пулишич, който замени Тимо Вернер. Така Пулишич се превърна в първия американец, който взема участие във финал на Шампионската лига.

Статистика от мача

източник: SofaScore

В 68-ата минута Сити организира много добра атака, която обаче не завърши с удар благодарение на отличната намеса на Сесар Аспиликуета. Марез бе изведен по дясното крило и центрира остро към Гюндоган на далечната греда, но капитанът на Челси се появи на точното място в точното време и успя да пресече подаването, предотвратявайки почти сигурен гол.

Близо четвърт час преди края на редовното време Челси можеше да нанесе своя решителен удар, отбелязвайки втори гол. Канте се пребори с Гюндоган и намери Пулишич отдясно, който от много добра позиция стреля, но не успя да намери рамката на вратата.

В последната минута на мача Фил Фодън имаше шанс да стреля от границата на вратарското поле, но Андрес Кристенсен блокира шута му.

Въпреки даденото от съдията 7-минутно продължение, футболистите на Манчестър Сити така и не успяха да намерят верния път към гола и Челси заслужено триумфира в най-елитното клубно състезание в Европа за втори път в своята история.

Gulliver/GettyImages
56 снимки

Вижте снимки от атмосферата преди срещата:

Gulliver/GettyImages
78 снимки

FT МАНЕНСТЪР СИТИ - ЧЕЛСИ 0:1

0:1 Хаверц 42'

Стадион: „До Драгао”, Порто

Рефер: Антонио Лаос

Манчестър Сити: 31. Едерсон – 3. Кайл Уолкър, 3. Рубен Диаш, 5. Джон Стоунс, 11. Олександър Зинченко – 20. Бернардо Силва (25. Фернандиньо 64'), 8. Илкай Гюндоган 🟨, 17. Кевин де Бройне (к) (9. Габриел Жезус 60') – 26. Рияд Марез, 47. Фил Фодън, 7. Рахийм Стърлинг (10. Серхио Агуеро 76')

Резерви: 13. Зак Щефен, 33. Скот Карсън, 6. Нейтън Аке, 14. Аймерик Лапорт, 16. Родри, 21.Феран Торес, 22. Бенжамен Менди, 27. Жоао Кансело, 50. Ерик Гарсия

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Челси: 16. Едуард Менди – 28. Сесар Аспиликуета, 6. Тиаго Силва (4. Андрес Кристенсен 39'), 2. Антонио Рюдигер 🟨 – 24. Рийс Джеймс, 7. Канте, 5. Жоржиньо, 21. Бен Чилуел – 19. Мейсън Маунт (17.Матео Ковачич 80'), 29. Кай Хаверц, 11. Тимо Вернер (10.Кристиан Пулишич 66')

Резерви: 1. Кепа, 13. Вили Кабайеро, 3. Маркос Алонсо, 15.Курт Зума, 18.Оливие Жиру, 20.Калъм Хъдсън Одой, 22.Хаким Зиеш, 23. Били Гилмор, 33. Емерсон

Мениджър: Томас Тухел