Станимир Колев Стоилов е институция в треньорския занаят. Вече повече от десет години той е марка след родните специалисти. Неговата арена е ясна - обожава мачовете в Европа.

Мъри написа модерната история на Левски преди десетина години, след това постигна прилични постижения с още няколко отбора. Класата му на европейската сцена се видя и в Ботев Пловдив. Ако не беше недоразумението Луис Педро, „канарчетата“ щяха да влязат в групите на Лига Европа за сметка на Щутгарт. Стоилов обаче не беше признат в Пловдив, защото е „левскар“. Страхотен грях за „жълто-черните“. Въпрос на възгледи...

Казахстанският Астана си го избра. В мачовете между двата отбора го набелязаха, а след това го взеха. Стоилов стана шампион, спечели и местната суперкупа. Европейските предизвикателства го блазнят най-много и той отново се доказа. Пробивът с този отбор без традиции е нещо изключително. Влизането в Шампионската лига ще е повече от чудо, а гарантираното участие в Лига Европа е подвиг. 

 Гледах реваншите на Астана с Марибор и ХИК Хелзинки. Думичката е класа. Тимът от Казахстан се надиграваше. Очевидно Стоилов никога няма да отстъпи от своите железни принципи. Той държи отборът му да доминира, да бъде гъвкав и най-вече непримирим и спокоен в големите мачове. Срещу словенците беше сътворен обрат, а вчера Астана изигра велик трилър. Късмет се усмихна на Стоилов и то широко. Въпросът е, че това намигване от съдбата е напълно заслужено. Трудът и уменията винаги рано или късно са възнаградени. 

 Този пробив е забележителен и означава само едно. Мъри Стоилов скоро няма да се върне в България /за съжаление/. Хоризонтът вече е значително разширен. Следващата стъпка е Русия, а евентуалното влизане в Шампионската лига ще ускори процесите. 

 Станимир Колев Стоилов е класа. Учебник за много от колегите си в България. Труден характер, но кой сполучлив треньор не е такъв?

Няколко часа след екшъна в Астана друг стадион се тресеше. В Белград това е нещо обичайно, когато мачът е определян като двубой на годината. Партизан елиминира Стяуа в поредната луда среща от квалификациите в Шампионската лига. Атаката на „гробарите“ е поверена през този сезон на българин.

Валери Емилов Божинов беше спряган за един от най-големите таланти в Италия. Имаше времена, когато смелите анализатори на Апенините го виждаха като потенциален носител на Златната топка. Много грешки и лошо стечения на доста обстоятелства го отклониха от този мечтан път. 

 Нападателят притежава неоспорим талант. Години наред Валери лежеше само на това. Пропусна възможности да стане световна звезда. Ранната слава, парите и грешки в личния живот го блокираха. С годините Божинов се промени. Сам се излекува от „дискотечната болест“. Трябваше му време, за да осъзнае кои са важните неща. Това лято Валери направи изключително разумна стъпка. Пренебрегна предложенията от Азия и избра футбола. Този път парите и лъскавата част останаха на заден план. Божинов избра да отиде там, където го желаят.

Снощи Божинов изпусна дузпа за около 7 милиона евро. Малко преди това вкара фантастичен гол с глава, но от засада. Валери обича да изпълнява дузпи, а тази е втората, която не съумя да реализира. И точно тук се вижда израстването, което съдбата възнаграждава. 

 Преди години Валери съсипа кариерата си, защото изпълни на своя глава 11-метров наказателен удар в мач за незначителна купа с екипа на Спортинг. Тогава той нарушаваше правилата. Снощи Божинов би дузпата, защото така беше решил треньорът. Сигурен съм, че най-важният човек в един отбор, ще продължи да разчита на нападателя, който започна силно сръбската си авантюра с три гола и три асистенции за два шампионатни мача. Футболните богове този път не му обърнаха гръб, защото Божинов се научи, че трябва преди всичко да се труди. 

 Местният шампионат може и да е слаб, но в тази селекция на Партизан дреме нещо забележително. Не се съмнявайте, Божинов има съотборници, които вече струват милиони. Запомнете едно име – Андрия Живкович. 

 Валери може да не е същият ураган като в ранните години на своята кариера, но той продължава да е в плановете на Ивайло Петев. Формата е временна, но класата не се губи. Тази пропусната дузпа ще го мотивира петорно.

 Добрата новина е, че българският футбол някак си остана на картата. Стоилов, Жоро Миланов, Божинов, Бандаловски, Иван Иванов и Венци Христов чакат пред прага на Шампионската лига.