Във връзка с публикувана в GONG.BG статия (Грозна гледка: Хиляди празни места видя финала в Лига Европа) от Посолството на Република Азербайджан в Република България поискаха право на отговор, което публикуваме без редакторска намеса:

На 29 май 2019 г., столицата на Азербайджан град Баку беше домакин на финалния мач на УЕФА Лига Европа между "Арсенал" и британския футболен клуб "Челси". Това беше грандиозно събитие, което събра футболни фенове от цял свят, и получи широко и редовно актуализирано отразяване от водещи български и световни медии. За съжаление, някои български медии избират да публикуват информации/статии, които съдържат фактически пропуски и погрешно тълкуване на ситуацията около играта. Посолството намира за целесъобразно да изясни съответните ключови въпроси, както следва:

  1. Относно избора на Баку като място за игра:

а) Като европейска страна, Азербайджан е член на УЕФА от 1994 г. насам. Тази година с гордост отбелязваме 101-та годишнината на Азербайджанската демократична република, която наред с други неща, предостави общото избирателно право на жените през 1918 г., преди това да стане в много европейски държави. Общоприето е, че футболът трябва да се промотира навсякъде и всички фенове са еднакво важни. Президентът на УЕФА Александър Чеферин обясни избора на Баку в неговото интервю за немския "Дер Шпигел", както следва:

"Защо? Защото там живеят хора. Те обичат футбол. Ние трябва да развиваме футбол навсякъде, не само във Великобритания и Германия. Между другото, ми казаха, че Easyjet вдига цените за полетите. Някой ги пита ли? Винаги се предполага, че е вина на УЕФА. Това е популизъм. Какво ще кажете за предоставяне на конструктивно предложение, фонд, на който всеки клуб допринася за подкрепа на феновете, които пътуват до финалите. Разбира се, Баку е далеч от Лондон. Но когато решихме мястото на финалите, не можехме да знаем, че и двата отбора ще идват от Великобритания.

Мястото не беше пречка за всички. Имаше по-малко британски фенове, присъстващи на този финал, отколкото обикновено, но изглежда имаше много повече хора от цял свят. Например, имаше фен на "Арсенал" от Грузия, който беше похарчил 5 паунда, за да хване автобус през границата и имаше много посетители не само от европейски, но и азиатски страни.

b) Нито пък можем да приемем твърденията, че пътуването в Азербайджан от Обединеното кралство е проблематично, тъй като има директен полет между Баку и Лондон, опериран от Азербайджанските авиолинии (AZAL) и осигуряващ удобни и безопасни пътувания, завършващи в най-голямото 5-звездно летище в Кавказ. За удобство на туристите се предлагат различни възможности за транзит. Въпреки това има признаци, че някои европейски авиокомпании са използвали възможността да спечелят повече пари и са повишили цени за самолетни билети за съответните полети, за което Азербайджан не може да бъде обвинен. Още по-изненадващо беше да чуем от българските медии за разстоянието, тъй като българските фенове имаха възможността да пътуват до Баку директно от София само за 3 часа с нискотарифната азербайджанска авиокомпания "Бута Еъруейс".

c) Между 27 май и 30 май 2019 г. международното летище "Гейдар Алиев", притежател на наградата SKYTRAX за 5-звездно летище (тази награда имат само 12 летища в света) обслужва около 600 полета. От тях 57 са чартърни полети, а 10 - за допълнителни редовни полети на авиокомпании като FlyDubai, AirArabia, SCAT, IsrAir, Jazeera и др. Пътническият трафик на главното летище на Азербайджан по време на финала Лига Европа в Баку достигна около 60 000 души. На 30 май - рекорден брой самолети - повече от 100 самолета излетяха от летище Баку. Повечето полети бяха извършени по маршрута Лондон-Баку-Лондон. Делегации и фенове също пристигнаха от Франкфурт, Виена, Букурещ, Мадрид, Ница, Атина, Стокхолм, Доха и редица други градове. Летището също посрещна авиокомпаниите, които никога преди не са летели в тази география - Enter Air, Blue Panorama Airlines, Maleth Aero Aoc Limited, Hifly Airlines, WamosAir, Getjet Airlines и други чартърни авиокомпании. Най-големият в света пътнически самолет Airbus A380 на авиокомпания Hi-Fly, който пристигна от Лондон с почти 500 пътници на борда, беше сред тях (кратък видеоклип за високата дейност на въздушното движение в международното летище Гейдар Алиев е на разположение на https://www.youtube.com=6wRzOV2qFnM). Летището осигурява високо ниво на сигурност и отлично качество на обслужване на всички пътуващи.

  1. Относно решението на полузащитника на ФК “Арсенал" Хенрик Мхитарян да не пътува до Баку, за да се бори със собствения си отбор

a) Като страна-домакин на финала на УЕФА Лига Европа, Азербайджан гарантира безопасност на всички играчи, включително на полузащитника на ФК "Арсенал" Х.Мхитарян и феновете. От своя страна УЕФА многократно е заявявала, че е получила уверения за безопасността на Мхитарян в Азербайджан "от най-високите власти в страната" и "като резултат на тези гаранции е разработен обстоен план за сигурност, който е предоставен на клуба (Арсенал). УЕФА също така потвърди, че „УЕФА и ФК "Арсенал" поискаха уверения по този въпрос, и футболната асоциация на Азербайджан потвърди, че няма да има проблем въпросният играч (Мхитарян) да влезе и да остане в Азербайджан и че ще бъдат въведени всички необходими мерки за сигурност”. Президентът на УЕФА Александър Чефери в интервюто си за германския вестник “Дер Шпигел” на 27 май още веднъж подчерта, че “Азербайджан предостави гарантиран и цялостен план за сигурност. В крайна сметка, решението да не пътува е на играча”. На Х.Мхитарян дори беше предложено публично да се свърже директно с посолството на Република Азербайджан в Обединеното кралство, за да разгледа въпроса за посещението му в Азербайджан, но той реши да не го направи.

b) Няма абсолютно никаква причина да се поставя под въпрос сериозността на гаранциите, предоставени от Азербайджан. Х. Мхитарян не би бил първият арменски спортист, който идва на спортно състезание в Баку. През последното десетилетие голям брой арменски спортисти взеха участие в различни международни спортни събития в Азербайджан. Можем да си припомним марша на арменския национален отбор с вдигнатото знаме на страната им на церемонията по откриването на Първите европейски игри, проведени в Баку през 2015 г. на същата арена, където трябваше да играе Х.Мхитарян. По време на тези игри борецът с арменски произход Геворг Манукян, представляващ Украйна на европейските игри, получи сребърен медал лично от президента на Република Азербайджан г-н Илхам Алиев. Всъщност точно преди финала на УЕФА Лига Европа руските гимнастици от арменски произход Гарсеван и Дукник Джаназян се състезаваха на Европейското първенство по аеробна гимнастика, което се проведе в Баку на 24-26 май 2019 година. И двамата потвърдиха, че не са имали проблеми с безопасността по време на престоя си в Баку.

c)В деня на финала на Лига Европа министър-председател на Армения Никол Пашинян проведе телефонен разговор с Х.Мхитарян, обвинявайки Азербайджан в "расистки подход" и изразявайки възхищение и подкрепа. Твърденията на арменския премиер звучат още по-нелепо предвид факта, че Армения е единствената моноетническа страна в Кавказ и за пореден път свидетелства за факта, че истинската причина за отказа на Х.Мхитарян да пътува до Азербайджан не е неговата сигурност, но по-скоро очевиден натиск върху него от страна на правителството и политическия естаблишмънт на Армения, както и арменската диаспора в чужбина. Този натиск може да се проследи и в изявлението на министерството на външните работи на Армения преди финала. Като се включи в неоснователни интриги на арменски националисти, Х. Мхитарян се лиши от това, че е част от основно футболно събитие на годината.

d) Всички фенове, които дойдоха в Азербайджан, изразиха благодарност към местното гостоприемство и подчертаха отличната организация на мача. Феновете на "Арсенал" в Баку имаха свободата да носят не само тениски на полузащитника Хенрих Мхитарян, но и на всички играчи. "Феновете на Арсенал", облечени в ризи М. Mхитарян по улиците на Баку, бяха спряни от полицията, за да съветват за собствената си безопасност. Затова предлагаме медиите да използват по-надеждни източници, отколкото предполагаемите „очевидци“ и „анкети“.

e) На фона на това, българските медии може да са наясно, че арменско-азербайджанският конфликт е резултат на неоправдани териториални претенции от страна на Армения. Това започна през февруари 1988 г., когато ръководството на Армения и агресивните националисти започват мащабна антиазербайджанска кампания в региона Нагорни Карабах на Азербайджан и в Армения. В региона на Нагорни Карабах имаше значително етническо азербайджанско население. Използвайки сила срещу териториалната цялост на Азербайджан, Армения разгърна войната и окупира почти 1/5 от територията на моята страна (регион Нагорни Карабах и 7 съседни региона на Азербайджан, където арменците никога не са живеели), като изгони около 1 млн. азербайджанци (включително повече от 250 хил. азербайджанци, които са принудени да напуснат Армения, където техните предци са живели от векове) от домовете си.

f) Регион Нагорни Карабах е признат от международната общност, включително от стратегическия партньор на Азербайджан България, като неразделна част от Азербайджан. Международната общност последователно и най-категорично осъжда използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от това окупация на неговите територии, както е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН под номера 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) и 884 (1993), като по този начин отхвърля всякакви действия, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан, и отказва да признае за легитимна ситуацията, създадена чрез подобни действия.

  1. Относно подготовката за играта от страната-домакин: 

a) Всички посетители и фенове оцениха отличната организация на фен-фестивала и фен-зоните, особено безплатния обществен транспорт, организиран за футболни фенове и туристи в Баку. За удобно и безопасно транспортиране на феновете на разположение бяха 450 автобуса. Чуждестранните гости имаха възможност да се насладят не само на играта, но и на тържествата по повод 101-та годишнина на Азербайджанската демократична република. Туристическото бюро на Азербайджан разработи специален филтър за Snapchat, посветен на финалния мач, който беше активиран в Лондон в навечерието на мача. Туристическото бюро на Азербайджан създаде редовно актуализиран уебсайт https://bakufinal.azerbaijan.travel/ за да предостави цялата необходима информация за чуждестранни гости, пристигнали в Азербайджан за играта.

b) Олимпийският стадион в Баку е 68 700-местен стадион, проектиран и построен да отговаря на най-високите международни стандарти за стадионите, определени от УЕФА, Международната футболна федерация (FIFA) и Европейска асоциация за управление на безопасността и стадиони (ESSMA). Стадионът също отговаря на и най-високите технически препоръки на ФИФА и УЕФА и задълженията за елитен стадион за футболните стадиони и е автоматично квалифициран да организира турнири и квалификационни игри на Европейско първенство по футбол. Стадионът бе домакин на лека атлетика, церемонии по време на първите европейски игри през 2015 г., Европейското първенство U-17 през 2016 г., IV Ислямски игри за солидарност през 2017 г., груповите мачове на UCL и UEL на футболен клуб "Карабах", европейските квалификации на УЕФА и мачове на Лигата на нациите за Национален отбор по футбол "А", ще бъде домакин на четвъртфиналите и груповата фаза по време на УЕФА Евро 2020.  Специалистите, които инспектираха тревата, му дадоха най-високата оценка от 5 звезди.

След последния мач, на 30 май, президентът на УЕФА А. Чеферин потвърди, че УЕФА „няма да преоцени назначаването на домакините за Евро 2020“. Сред 12-те други градове-домакини за игрите през следващата година, Азербайджан, като бъдеща страна-домакин на 3 групови игри и 1 четвъртфинал, отново ще приветства любителите на футбола от цял свят, включително и българските фенове, в красивата му столица Баку – най-големият град на Кавказ.