Едва ли ситуацията от снощи е била движещата сила за отстраняването на Божинов от Спортинг Лисабон. От самолет се виждаше, че нападателят и треньорът му Домингош Пасиенсия не се обичат. Двамата не успяха да си паснат и толкова. Снощи Валери успя да обърне препълнената чаша и сега си носи последствията.

Вариантът Божинов да премине в Левски пък породи безброй коментари в различни форуми, социални мрежи и прочие... В следващите редове ще се опитаме да покажем кой е Божинов в цифри, като ще се постараем да бъдем точни и обективни.

Знам, че е по-интересно с кои жени е бил, какво му се е случило извън футбола, но Левски търси нападател.

Извън съмнение е, че Божинов беше един от най-големите таланти на италианския футбол. Юношата на Лече стана най-младият чужденец дебютирал в Серия А. Това се случи точно преди десет години. Доста време във футбола, а и не само. С екипа на Лече Божинов спечели куп симпатии в Италия и Европа. Записа 68 мача и вкара 19 гола. Част от тях бяха в Серия Б, но основната порция е постигната в Серия А.

Януари явно е „горещ“ месец за българина. Направи фантастичен трансфер в последния ден от пазара. Премина във Фиорентина за грандиозна сума. Около 12 милиона евро. Това се оказа рекордната сделка в цяла Европа за този прозорец. Във Флоренция не му потръгна, но все пак цифрите го казват следното - 40 мача и 10 гола.

Ювентус реши, че Божинов е отлична опция и го взе под наем в периода, когато бе наказан и игра в Серия Б. 21 мача и 7 гола, там Божинов беше в свирепа конкуренция с Давид Трезеге и иконата Сандро Дел Пиеро.

Божинов се завърна във Фиорентина, но вече бе в лоши отношения с хората от Флоренция. Там мразят повече от всичко Ювентус, а Божинов вече беше целувал емблемата на „Старата дама“.

Обстоятелствата предизвикаха трансфер. Той смени първенството и отиде в Манчестър Сити. Онези „граждани“ не бяха като тези, но вече се бяха отъркали в парите. Собственик бе Шинаватра, който по-късно продаде клуба на прословутите арабски босове, които инвестират налудничаво.

В Англия Божинов почна добре под ръководството на Свен-Йоран Ериксон, но до третия мач. Най-тежкия удар в неговата кариера. При въздушен двубой срещу Евра от Манчестър Юнайтед, нападателят стъпи на криво и скъса коленни връзки. Излезе от играта за осем месеца. После се върна, но тялото му отново го подведе. Минути преди старта на новия сезон във Висшата Лига, той скъса ахилес на загрявката за двубоя с Астън Вила. Нова операция и още половин година извън играта. Така Божинов не остави следа в Сити. 11 мача и 1 гол. Плюс няколко попадения в контроли, като да кажем един шедьовър срещу Милан.

Спортният директор на Парма харесва българина още от началото на кариерата му и прави пътека, за да го вземе в своя тим. „Дуковете“ го привличат под наем. Първият сезон е отличен. Божинов вкара 8 гола, Парма се утвърди в елита, където бе новак. Валери отново напомни за специалитета си - да вкарва на големите в Италия. Наказа Интер и Милан, а попадението в мрежата на „росонерите“ отвори вратите на Моуриньо за титлата в Италия.

Втората му кампания на „Тардини“ обаче не впечатли. Слаб сезон. Валери почна прилично, но завърши с три гола. Загуби си титулярната позиция. А вече беше собственост на Парма, след покупка от Ман Сити.

Така дойде последното лято и трансфера в Спортинг. Абсолютна сензация. Божинов отиде в Лисабон, но историята е ясна. Той и Пасиенсия не си паснаха. Статистиката показва следното: 8 мача в първенството и два гола. Повечето срещи са му като резерва. За Лига Европа Божинов изигра четири двубоя, като три бяха в груповата фаза. Отбеляза гол на Цюрих.