Рекордният трансфер на Енцо Фернандес от 106,8 милиона паунда в Челси от Бенфика е едновременно най-голямата и най-новата сключена сделка. Само Челси е отговорен за 37 процента от похарчените пари, натрупвайки по-голяма сума от всички клубове в Бундеслигата, Ла Лига, Серия А и Лига 1 взети заедно. На фона на този ясен английски монопол на трансферния пазар, корпоративният шеф на Ла Лига Хавиер Гомес призова УЕФА да направи повече.

"Наясно сме, че се говори много за това как икономическият контрол на Ла Лига означава, че испанските клубове подписват с по-малко играчи т клубовете от Висшата лига. Реалността е, че в Ла Лига искаме клубовете да харчат това, което могат да си позволят и да генерират сами, тоест собствените си приходи. Вярно е, че на акционерите също е позволено да подкрепят клуба и да влагат пари, но в определени граници.

По същество в Англия те "допингират" клуба. Те инжектират пари, които не са генерирани от клуба, за да ги харчи, което излага на риск жизнеспособността на клуба, ако акционерът напусне. Според нас това е измама, защото повлича надолу останалите лиги. Това е нашата битка, изисквайки УЕФА да въведе нов икономически регламент, който не позволява на акционерите на клуб да влагат повече от определена сума и да наложи това правило и да санкционира несъответстващите клубове", сподели Гомес.

Челси похарчи 611 милиона паунда, включвайки бонусите, за различни играчи от началото на сезон 2022-23, което е и световен рекорд. Никой отбор не бе дал дори 400 милиона паунда преди настоящата кампания.