Каталунският гранд Барселона отдавна очаква своето сладко отмъщение срещу настоящия английски шампион Челси. Е, пред "блаугранас" се откри перфектната възможност за реванш след случилото се през 2012 година, когато тимът отпадна от полуфиналите на Шампионската лига след загуба с 0:1 на "Стамфорд Бридж" и равенство 2:2 на "Камп Ноу".

Сблъсъци за милиони на осминафиналите на ШЛ!

Днешният жребий за осминафиналната фаза на турнира отреди двата гранда да се изправят отново един срещу друг 6 години по-късно. Безспорните лидери в Ла Лига със сигурност ще търсят мъст, но и Антонио Конте няма да развее белия флаг предварително, въпреки чувствително по-слабата форма, в която се намират в момента "сините". 

Все пак до февруари догодина остава доста време и палачинката може да се обърне. Любопитна подробност преди сблъсъка обаче e фактът, че Челси и Барселона са се изправяли един срещу друг в общо 15 мача. Още по-инртигуващо е обаче, че доминация в двубоите не съществува, тъй като двата тима са си разменили по 5 победи, 5 загуби и 5 равенства.

Първият двубой между Челси и Барса е през далечната 1966 година, когато двата тима се изправят един срещу друг на полуфинал за Купата на панаирните градове. Двата тима се изправят в общо три мача, за да излъчат краен победител. На 27 април каталунците постигат победа с 2:0 над "сините", на 11 май Челси си върща на каталунския гранд пак с 2:0. В плейофа, който се играе в Барселона, "блаугранас" разгромяват лондончани с 5:0.

За последно Челси и Барса се изправиха в среща от турнира "Интернешънъл чемпиънс къп" през 2015-а година, когато "сините" се наложиха над каталунците 4:2 след изпълнение на дузпи.