Челси е платил рекордна сума на Брайтън, за да назначи мениджъра Греъм Потър. Тригодишният престой на 47-годишнит англичанин на „Амекс Стейдиъм“ приключи през месец септември миналата година, когато той беше назначен за наследник на Томас Тухел на „Стамфорд Бридо“.

Последните отчети на „чайките“, публикувани в сряда, обаче показват сумата от 21,5 милиона паунда (около 24,4 милиона евро), за която се смята, че е компенсация за напускането именно на Потър. Ако тази сума наистина е платена за неговата компенсация, то тя би превърнала преминаването на Потър в Челси в най-голямата платена компенсация за даден мениджър в историята на футбола.

До този момент първото място в тази класация държеше треньорът на Байерн Мюнхен – Юлиан Нагелсман, за когото баварците платиха 23 милиона евро през 2021-а година на РБ Лайпциг. Той обаче отново може да се върне начело, ако спечели дубъл в Германия до 2027-а година. Това е така, защото в договора му има специални клаузи, които, ако бъдат изпълнени, означава, че от Байерн ще трябва да платят допълнителни пари на бившия му клуб, с които общата стойност на компенсацията му ще стане 25 милиона евро.

Потър кара труден старт на кариерата си в Челси, след като „сините“ са десети във Висшата лига, въпреки че стигнаха до четвъртфиналите на Шампионската лига, където ще се изправят срещу актуалния носител на трофея Реал Мадрид.