Гръцкият Олимпиакос е на прага на първото си участие на финал в европейските клубни турнири, след като постигна солидна победа над Астън Вила с 4:2 в първия полуфинал в Лигата на конференциите. Англичаните учудващо бяха надиграни от набралия скорост Олимпиакос при испанския си треньор Хосе Луис Мендилибар.

На стадион „Вила Парк” гостите откриха pезултата още в 16-ата минута чрез мароканския си нападател Айюб Ел Кааби. Франсиско Миранда-Чикиньо центрира топката към мароканеца, който излезе срещу Олсен и завърши перфектно, откривайки резултата. Първоначално съдиите отмениха гола заради засада, но след преглед със системата ВАР се видя, че Мати Кеш покрива и попадението беше потвърдено.

След този гол играта на домакините от Вила се разстрои и 13 минути по-късно Ел Кааби покачи на 0:2, този път след чудесно подаване на Даниел Поденсе. Домакините от Астън Вила се върнаха в мача в последните секунди на редовното време реално при единствената си прилична атака за първите 45 минути. Оли Уоткинс се разписа след чудесен пас на Муса Диаби. Но основната заслуга беше на крайния защитник Мати Кеш, който пробяга с топката вероятно над 60 метра. Паанйотис Рецос закъсня да блокира Уоткинс и нападателят на домакините не сбърка.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

Началото на второто полувреме донесе нова радост за англичаните, сред като Муса Диаби изравни. Той влезе от дясно, подмина резервата Омар Ричардс, а Даниел Кармо изобщо не излезе да го срещне. Така ударът до гредата изненада вратаря Цолакис и влезе в мрежата му – 2:2.

Но само минута по-късно Дъглас Луис удари топката след центриране от ъглов удар и изстрел с глава на Панайотис Рецос. Зад топката застана Ел Кааби и не остави шансове на вратаря Олсен, за да оформи хеттрика си. Головете продължиха да валят във вратата на Вила и Сантяго Хесе покачи на 4:2 за гръцкия тим в 67-ата минута.

Италианският съдия Марко Гуида обаче продължи с дузпите и даде такава и за домакините. Дъглас Луис обаче в 83-ата минута ритна топката до гредата в аут. В оставащите минути англичаните така и не стигнаха до нов гол, а Олимпиакос удържа преднината си от два гола.