Челси постигна логичен трети успех в своята група на Лига Европа, побеждавайки БАТЕ Борисов с 3:1 в трети мач за вдата отбора. По този начин „сините” от Лондон остават перфектени в група L.

Големият герой в четвъртък вечерта в Лондон бе халфът Рубен Лофтъс-Чийк, който отбеляза и трите попадения за отбора на Маурицио Сари (2’, 8’ и 54-ата) минута. Почетното попадение за отбора от Беларус дойде в 80-тата минута, когато точен бе Алексей Риос.

Маурицио Сари направи ред промени в състава си, като в схемата 4-3-3 в атака бяха Уилиян, Оливие Жиру и Педро. Сеск Фабрегас си партнираше с Лофтъс-Чийк и Ковачич в центъра, а Кепа Арисабалага бранеше вратата на лондончани. Бразилецът Уилиян пък записа своя мач №250 за лондонския тим, откакто пристигна от Шахтьор Донецк.

На английския тим му бяха нужни 103 секунди, за да открие резултата на „Стамфорд Бридж”. Крайният защитник Давиде Дзапакоста достави пас отдясно по земя към непокрития Лофтъс-Чийк, който с мощен изстрел вкара на Денис Шребитский – 1:0.

Шест по-късно Уилиян центрира от корнер, а Бага сякаш пазеше халфа Лофтъс-Чийк, който обаче му се измъкна и с елегантно чукване на топката я вкара за втори път във вратата на беларуския тим – 2:0.

30 снимки

След четвърт час игра „сините” на Сари бяха близо до трети гол, ала опит на Кристенсен с глава след корнер бе уловен от Шребитский. В 42-ата пък Уилиян премина на скорост отдясно и видя Жиру, ала пасът му бе пресечен в сетния миг.

В 53-ата минута защитникът Драгун сложи ръката си гърба на имащия феноменална вечер Лофтъс-Чийк. Английският халф се строполи на тревата, ала съдията не посочи бялата точка. Това обаче не отчая халфа, който минута по-късно закова своя хеттрик. Педро проби отляво навътре към наказателното поле, ала пробивът му бе блокиран, а топката се озова в Лофтъс-Чийк. Полузащитникът не се забави и стреля мигновено, за да преодолее за трети път Шребитский и да оформи своя хеттрик.

Това е първият хеттрик, който е отбелязван от английски футболист в европейските надпревари от 2014 година насам, като за последно това направи Хари Кейн за Тотнъм срещу Астерас Триполис, отново за Лига Европа.

В 74-ата нападателят Жиру се справи добре с опеката на беларуската отбрана в наказателното поле и стреля от близо, но Шербитский показа невероятен рефлекс, за да отрази удара.

Пет по-късно БАТЕ върна един гол чрез Алексей Риос. Атакуващият футболист Игор Стасевич изпълни свободен удар отляво, а защитникът Риос бе оставен непокрит на втора греда и му се наложи само да подложи крак, за да отбележи гол за беларуския тим.

В другия мач от групата Видеотон постигна победа с 2:0 като гост на гръцкия ПАОК. Първият гол за унгарския шампион дойде от Шаболш Хущи в 12-ата минута, а Стопира удвои актива на Видеотон в 45-ата минута. За гостите 79 минути игра българинът Георги Миланов, който бе заменен от Бобан Николов.

По този начин Челси записа трета и очаквана поредна победа в група L на Лига Европа и е едноличен първенец с девет точки. Въпреки загубата ПАОК остава втори с три точки, по колкото имат Видеотон и БАТЕ Борисов. Гърците са на втора позиция, тъй като головата им разлика е най-добра.

В идния кръг Челси ще пътува до Борисов за гостуване, докато Видеотон приема ПАОК Солун.