Първият тъмнокож футболист в историята на Челси – Пол Кановил заяви доста убедено, че расизмът в Англия и изобщо в света на футбола става все по-лош.

През този сезон вече имаше няколко много сериозни прояви на дискриминационно повадение в Англия по адрес играчи като Пол Погба, Маркъс Рашфорд и Тами Ейбрахам, които бяха обиждани жестоко в социалните мрежи. В същото време англичаните изразиха особени притеснения относно утрешното си гостуване на България в София, като се чуха и мнения, че националният тим на страната е готов да напусне терена, ако родните фенове обиждат английските играчи на расистка основа. Това доведе до протестно писмо от президента на БФС Борислав Михайлов, който разкритикува остро предразсъдъците по адрес на българската публика.

За Кановил всички случаи на подобно поведение в последно време доказват, че расизмът съвсем не е намалял от 80-те години на миналия век насам. Именно през 1981-а бившето крило парафира със „сините” от Лондон, които и тогава, и сега са известни с расистките прояви на своите фенове. „Има липса на подкрепа за тъмнокожите играчи. Големите играчи – Висшата лига, УЕФА, ФА – те трябва да правят повече”, заяви Кановил.

Пол Кановил на погребението на Рей Уилкинс, май 2018

източник: Gulliver/Getty Images

„Нещата постепенно се натрупват, а те нямат идея относно ситуацията и как да спрат това явление. Не говорим само за международен план, случва се по всички терени във Висшата лига. Всеки клуб трябва да разреши този проблем.”

Кановил остава в Челси до 1986 година, а през това време съвсем не са един и два случаите, в които той е принуден да търпи обидни подмятания от привържениците на „сините”. „От това наистина боли. Мисля си: ето, минаха 30 години от това, през което аз преминах, а виждам, че нещата стават все по-лоши. От терен на терен винаги се чува едно и също. Нещо трябва да се предприеме”, добави Кановил.