Иконата на Челси от близкото минало Клод Макелеле официално се завърна в лондонския клуб. Френският бивш футболист ще бъде технически ментор на младите футболисти от школата на отбора. Макелеле ще работи на базата Кобъм, като ще помага отблизо на футболистите на „сините” от академията. Ще следи развитието им на тренировка и на мачове, за да може да им спомага за бързото развитие и по-лесното адаптиране към мъжкия футбол.

46-годишният бивш футболист на Реал Мадрид също така ще работи и с играчите, отпратени под наем, посещавайки техните клубове, за да може да има обратна връзка с развитието им.

„Много съм щастлив, че се връщам у дома. Този клуб ми даде много и искам да помогна сега на младите за професионалната им кариера в играта. Ще използвам своя опит, който искам да предам на юношите, за да бъдат професионалисти във всеки един аспект от играта”, коментира Макелеле пред официалния сайт на Челси.

Клубният директор Марина Грановская също коментира привличането на бившия футболист на лондончани. „Щастливи съм да приветстваме Клод обратно в Челси. Той прекара при нас пет фантастични години. Неговият футболен интелект направи така, че да го утвърди като един от най-прозорливите футболисти, а това определено ще му помогне в работата с младите, превръщайки го в идеалния човек за този пост”.

Клод Макелеле

източник: Gulliver/GettyImages

През петте си години на „Стамфорд Бридж”, Макелеле изигра 217 мача като халф за Челси, вкарвайки два гола. През това време той спечели на два пъти титлата в Англия, един път ФА Къп и две Купи на Лигата. Той помогна на отбора да стигне финала в Шампионската лига през 2008-а година, като това бе и неговият последен мач за клуба.

Макелеле се превръща в шестия бивш играч на Челси, който се завръща в клуба след пристигането на Франк Лампард, Петър Чех и Джоди Морис през това лято. Той ще работи заедно с бившите футболисти – Карло Кудичини, Пауло Ферейра и Торе Андре Фло.