Светът днес ще се върти около Челси - Манчестър Юнайтед. Около Жозе Моуриньо. Португалският специалист ще бъде в окото на бурята по време на сблъсъка между два от колосите на английския футбол в последното десетилетие.

Мач с огромно значение най-вече за "червените дяволи" и техния мениджър, който се намира на гилотината и е само на няколко загуби (а може и на една загуба) от това да бъде уволнен от своя пост.

Челси от своя страна започна нова страница в летописа си с италианеца Маурицио Сари, който промени тенденциозно защитния подход на "сините" в ерата "Абрамович" в атакуващ, позиционен, интензивен маниер на владеене и придвижване на топката по целия терен.

Какво обаче прави Челси - Манчестър Юнайтед толкова специален сблъсък?

На първо място трябва да кажем, че двата тима са си поделили 18 от последните 26 титли в шампионата, което в общи линии говори за свирепа доминация върху английския ландшафт в  последния четвърт век.

Големите битки между двата тима обаче започват след идването на руснака Роман Абрамович в Челси през 2003 г. От онзи момент инвестициите в клуба правят така, че "сините" да се настанят между най-големите акули на върха на таблицата и да разбият досадилата двуполюсна война между Манчестър Юнайтед и Арсенал от края на миналия и началото на настоящия век.

Идването на Жозе Моуриньо в Челси през лятото на 2004 г. също е важна крачка в развитието на "сините", които до онзи момент имат едва една титла на домашната сцена - през 1954/55 г. в старата Първа дивизия.

Е, само 2 години след назначаването си, "Специалния", както сам се нарича на първата си пресконференция като мениджър на Челси Моуриньо, сваля от трона предишните шампиони Арсенал и успява да задържи големия Манчестър Юнайтед далеч от славата.

От 2003 г. насам Челси - Манчестър Юнайтед се превърна не само във винтидж класика, но и в мач, който често определя съдбата на титлата. Битката във Висшата лига се реши в пряк двубой между двата тима през 2006 (шампион е Челси), 2007 (шампион е Юнайтед), 2008 (шампион е Юнайтед), 2010 (шампион е Челси), 2011 г. (шампион е Юнайтед).

Един от най-паметните двубои между двата тима е този в Москва през 2008 г. във финала на Шампионската лига. Тогава редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, а при дузпите епохални пропуски на Джон Тери и Никола Анелка подариха третия европейски миг на величие на Юнайтед в неговата история (след 1968 и 1999 г.).

Двата отбора също така откриха и новия "Уембли" през 2007 г. с мач по между си във финала на ФА Къп, когато Дидие Дрогба вкара единственото попадение в срещата и поднесе купата на "сините".
  
Зарядът тук не е толкова на някаква географска, политическа или социална почва. Тук говорим само и единствено за трофеи. За успехи и "музейни придобивки". А тези два тима се стремят само и единствено към това.

Преди оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън през 2013 г. от поста мениджър на "червените дяволи", Челси и Юнайтед си бяха разделили общо 8 от 10-те титли във Висшата лига - само през 2003 г. Арсенал се добра до короната, а през 2012 г. това стори Манчестър Сити.

След отстъплението на Сър Алекс Юнайтед така и не е помирисал голямото отличие от първенството, докато Челси седна на трона още два пъти - през 2015 г. именно с Жозе Моуриньо и през 2017 г. с Антонио Конте.

Моуриньо е най-успешният мениджър сред настоящите наставници във Висшата лига - с 3 титли. Единствено Хосеп Гуардиола (1) и Мануел Пелегрини (1) са другите двама, докосвали се до митологията в най-силния шампионат. Специалистът от Сетубал също така е и най-успешният треньор в историята на Челси, печелейки общо седем значими трофея с тима по време на двата си периода.

По ирония на съдбата обаче пътят на Жозе с Юнайтед може да свърши още днес при един евентуален крах на "Стамфорд Бридж" - там откъдето започна авантюрата му с английския футбол преди 14 години.

Неприятната новина за Моу е, че тимът от Манчестър няма победа в Западен Лондон вече в осем срещи, като седем от тези двубои са завършвали с успех за "сините" - головата разлика е 6:0 в полза на Челси в последните три мача на това съоръжение. Последният триумф за Юнайтед бе през октомври 2012 г. (3:2), когато мениджър на 20-кратните шампиони бе Алекс Фъргюсън.

Двата тима са играли общо 180 двубоя един срещу друг. Челси печели 54 от тях, Юнайтед - 77, а равенствата са 49. Всичко това ни навява само една мисъл.

Челси - Манчестър Юнайтед е наистина неостаряващ "евъргрийн" с мащабите на колосален мач между два футболни гиганта. Двубоят е от 14,30 часа и ще бъде предаван на живо по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA Xtra.