Английската Висша лига предложи, може би, мачът на сезона в четвъртък вечер. Челси съсече Манчестър Юнайтед след истинско зрелище и резултат 4:3 в голямото дерби от междинния 31-и кръг на първенството. Срещата на „Стамфорд Бридж“ в Лондон премина под знака на редица обрати и изобилие от положения пред двата отбора, които буквално организираха атака след атака.

Снимки: Gulliver/GettyImages
91 снимки

Още през първото полувреме видяхме четири гола. Всичко стартира с капитана на домакините Конър Галахър, който откри още в четвъртата, а Коул Палмър удвои в 19-ата минута от дузпа. Алехандро Гарначо върна едно попадение в 34-ата след много груба грешка на "сините", а Бруно Фернандеш изравни в 39-ата минута. През втората част Гарначо донесе пълния обрат с втория си гол в мача 67-ата минута и всичко отиваше към жизненоважна победа за "червените дяволи".

Тогава обаче настъпи истинската драма. Втора точна дузпа на Палмър донесе равенството в 100-ата минута, а само 60 секунди по-късно бившият играч на Манчестър Сити заби хеттрик, след който стадионът буквално избухна, а Челси постигна феноменална победа.

След този невероятен успех Челси се завърна на десетата позиция с 43 точки и изостава с пет именно от Манчестър Юнайтед на шестата позиция. "Червените дяволи" пък вече намали до минимум шансовете си за класиране  Топ 4, след като разликата с Астън Вила е 11 точки. В следващия кръг лондончани гостуват на последния Шефилд Юнайтед, докато Ман Юнайтед ще се отърсва от този двубой с тежко домакинство на лидера Ливърпул в голямото дерби на английския футбол.

Мениджърът на Челси – Маурисио Почетино, бе избрал да заложи на Джордже Петрович на вратата, а пред него в защита действаха Мало Густо, Аксел Дисаси, Бенао Бадиашил и Марк Кукурея. В центъра си партнираха Мойсес Кайседо и Енцо Фернандес, а по крилата бяха разположени Коул Палмър и Михайло Мудрик. Капитанът Конър Галахър пък действаше зад Николас Джаксън, който водеше атаката. На пейката за началото бяха оставени Тиаго Силва, Рахийм Стърлинг, Карни Чуквуемека и Нони Мадуеке.

Наставникът на Манчестър Юнайтед – Ерик тен Хаг, пусна на вратата Андре Онана, а в защитата бяха Диого Далот, Хари Магуайър, Рафаел Варан и Аарън Уан-Бисака. В центъра бяха разположени Коби Мейно и Каземиро, докато Алехандро Гарначо и Антони оперираха по фланговете. Расмус Хойлунд водеше атаката, а капитанът Бруно Фернандеш го подпомагаше от по-задна позиция. Маркъс Рашфорд, Скот Мактоминей, Кристиан Ериксен и бившият футболист на Челси Мейсън Маунт бяха оставени на резервната скамейка.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Челси Манчестър Юнайтед

източник: Sofascore.com


Домакините от Челси стартираха ударно и откриха резултата още в четвъртата минута с първата реална голова ситуация. Мало Густо влезе отдясно в наказателното поле и опита да центрира. Получи се рикошет в петата на Рафаел Варан, а след това и Дого Далот не успя да изчисти. Топката стигна до капитана Конър Галахър, който бе оставен непокрит, и с хубав удар с десния крак прати топката под плонжа на Андре Онана, който също не се намеси убедително, за 1:0.

Манчестър Юнайтед опита да отговори и в осмата минута Антони получи отдясно, влезе навътре и стреля фалцово пред наказателното поле, но право в ръцете на вратаря Джордже Петрович.

Последваха неточни изстрели на Марк Кукурея за Челси и на Алехандро Гарначо за Манчестър Юнайтед.

В 18-ата минута обаче „сините“ получиха право да изпълнят дузпа. Кукурея комбинира с Михайло Мудрик на левия фланг, който изчака точния момент и изведе испанеца отляво в наказателното поле, който бе препънат от Антони и главният съдия Джаред Джилет посочи бялата точка. С изпълнението се зае щатният изпълнител Коул Палмър, който отбеляза хладнокръвно, пращайки Онана в противоположния ъгъл - 2:0.

Натискът на лондончани продължи и в 25-ата минута имаха шанс и за трето попадение. Галахър центрира от свободен удар към далечната греда, където Аксел Дисаси бе оставен съвсем сам и стреля с глава от границата на малкия пеналт, но над вратата на гостите.

В 33-ата минута Бруно Фернандеш центрира от свободен удар в наказателното поле, където топката бе изчистена с глава от бранител в синьо, но тя попадна на пътя на Коби Мейно, който шутира силно от въздуха с десния крак пред дъгата на наказателното поле и бе точен, но Петрович улови.

Само минута по-късно обаче Челси допусна ужасна грешка, която върна Манчестър Юнайтед в двубоя. Без да бъде притискан от никого, Мойсес Кайседо опита да подаде за Беноа Бадиашил в своята половина, но го направи неточно. Топката бе открадната от Алехандро Гарначо, който напредна и излезе сам срещу Петрович, след което стреля точно покрай него в долния му ляв ъгъл за 2:1.

Челси отговори в 38-ата минута, когато Палмър напредна отдясно и намери отлично Енцо Фернандес в наказателното поле, който пое топката с левия крак и стреля точно с десния, но Онана този път спаси.

60 секунди по-късно обаче Манчестър Юнайтед изравни резултата. „Червените дяволи“ организираха добра атака, при която Антони намери Гарначо отляво на наказателното поле, а той върна за Диого Далот. Португалецът пък центрира към далечната греда, където Бруно Фернандеш бе забравен и с глава нанесе голов удар – 2:2.

Пет минути преди края на първата част грешникът Кайседо получи огромно празно пространство в половината на гостите и комбинира с Мудрик вляво, който шутира точно от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Онана. В 43-ата минута Палмър задържа пред наказателното поле и остави кълбото за Палмър, който стреля по тревата, но неточно в аут.

Челси беше  на милиметри от това да вземе нов аванс в резултата в четвъртата минута от добавеното време на първата част. Тогава Палмър взе топката на десния фланг, напредна на скорост и влезе в наказателното поле, след което изчака точния момент да изведе Галахър, който шутира силно в близкия ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Онана.

Втората част започна със смяна в състава на „червените дяволи“, след като Рафаел Варан получи проблем в края на първото полувреме и бе заменен от ветеран Джони Еванс.

В първите минути след почивката Юнайтед натисна. Първо удар на Бруно Фернандеш се спря в защитник на съперника, като португалецът претендираше за дузпа за игра с ръка, но не получи такава. Секунди по-късно Хари Магуайър отне топката и нахлу на скорост в наказателното поле и опита изстрел, който не бе никак далеч от целта. 

Челси отговори в 53-ата минута, когато Николас Джаксън се озова на добра позиция и стреля, но Онана спаси. Две минути по-късно гостите организираха контраатака, при която Бруно Фернандеш бе изведен в наказателното поле на чудесна позиция, но стреля над вратата.

В 58-ата минута „червените дяволи“ имаха нова голова възможност, когато след центриране от корнер Каземиро стреля опасно с глава, но над вратата на Петрович. Още в ответната атака нещата се пренесоха пред другата врата, където Палмър влезе в наказателното поле и шутира мощно, но Онана изби блестящо над гредата.

Манчестър Юнайтед обаче стигна до пълния обрат в 67-ата минута. Появилият се преди секунди на терена Маркъс Рашфорд отне топката на тъча по десния фланг и изведе на скорост Антони. След това бразилецът предостави фантастично центриране с външната част на левия крак в наказателното поле, където Гарначо бе изпуснат и с глава изпревари Петрович, за да отбележи – 2:3.

Маурсио Почетино реагира и пусна в игра Рахийм Стърлинг и Карни Чуквуемека. В 74-ата минута Палмър реши да стреля от свободен удар от малък ъгъл отдясно на наказателното поле, но Онана изби в корнер. След неговото изпълнение Аксел Дисаси засече с глава на първа греда, но в аут.

В следващите минути Ман Юнайтед се прибра в своята половина да пази резултата и даде инициативата на Челси. Играчите на "червените дяволи" обаче стояха много стабилно в защита и не допускаха сериозни опасности за вратаря Онана. В последната 90-ата минута Нони Мадуеке получи на десния фланг, влезе в наказателното поле и стреля точно във вратата, но без проблеми за камерунския страж на гостите.

Когато вече всички очакваха последния съдийски сигнал и трите точки да отидат в посока Манчестър, събитията на терена буквално се обърнаха на 180 градуса. В седмата от осемте добавени минути Мадуеке проби отдясно, надбяга Диого Далот, който го препъна и съдията посочи бялата точка. Ситуацията беше разглеждана дълго време, но в крайна сметка дузпата бе отсъдена. Зад топката застана Палмър, който хладнокръвно реализира, пращайки Онана в противоположния ъгъл за 3:3.

Секунди след подновяването на играта обаче Челси на свой ред стигна до пълен обрат. Енцо Фернандес изпълни къс корнер за Палмър, който бе оставен съвсем сам отдясно в наказателното поле и стреля силно с левия крак, получи се рикошет в Скот Мактоминей, а той излъга Онана и топката попадна във вратата му за ужас на неговите съотборници. По този начин беше сложен край и на драмата на „Стамфорд Бридж“ – 4:3!


FT  | ЧЕЛСИ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД  4:3

1:0 Конър Галахър (к)

2:0 Коул Палмър (дузпа) 19'

2:1 Алехандро Гарначо 34'

2:2 Бруно Фернандеш (к) 39'

2:3 Алехандро Гарначо 67'

3:3 Коул Палмър (дузпа) 90+10'

4:3 Коул Палмър 90+11'

Висша лига, 31-и кръг

Главен съдия: Джаред Джилет, Австралия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (4-2-3-1): 28. Джордже Петрович – 27. Мало Густо ж.к., 2. Аксел Дисаси, 5. Беноа Бадиашил, 3. Марк Кукурея – 25. Мойсес Кайседо, 8. Енцо Фернандес ж.к. – 20. Коул Палмър ⚽⚽⚽, 23. Конър Галахър (к) ⚽, 10. Михайло Мудрик – 15. Николас Джаксън

Резерви: 13. Маркус Бетинели (вр), 14. Трево Чалоба, 6. Тиаго Силва, 42. Алфи Гилкрист, 7. Рахийм Стърлинг, 17. Карни Чуквуемека, 31. Чезаре Казадей, 49. Йими Тауряйнен, 11. Нони Мадуеке

Мениджър: Маурисио Почетино

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 24. Андре Онана – 29. Аарън Уан-Бисака, 5. Хари Магуайър, 19. Рафаел Варан, 20. Диого Далот – 37. Коби Мейно, 18. Каземиро – 17. Алехандро Гарначо ⚽⚽, 8. Бруно Фернандеш (к) ⚽, 21. Антони – 11. Расмус Хойлунд

Резерви: 22. Том Хийтън (вр), 35. Джони Еванс, 53. Уили Камбула, 10. Маркъс Рашфорд, 39. Скот Мактоминей, 16. Амад Диало, 14. Кристиан Ериксен, 4. Софиан Амрабат, 7. Мейсън Маунт

Мениджър: Ерик тен Хаг