Челси третира загубата от Манчестър Юнайтед във Висшата лига с най-добрия мехлем – победата. В 34-ия кръг на английското първенство „сините“ категорично надиграха гостуващия Саутхемптън с 4:2 и временно отвориха аванс от 7 точки пред втория Тотнъм.

Еден Азар изигра много силен мач и се отчете с 15-ия си гол през кампанията, а Диего Коста отбеляза на два пъти във вратата на Фрейзър Форстър. Другото попадение за „сините“ бе дело на Гари Кейхил, като беше изключително важно, тъй като позволи на лондончани да се оттеглят с преднина на почивката.

„Сините“ не биха могли да започнат по-добре мача, дори и да искаха. След като Джак Стивънс застраши донякъде вратата на домакините при статично положение, в 5-ата минута те ускориха действията твърде бързо за защитата на „светците“. Сеск Фабрегас даде пас вдясно, който Диего Коста овладя на скорост и навлезе отдясно в пеналта. Там нападателят спря на място и върна топката към точката на дузпата, откъдето в движение Еден Азар безжалостно я изстреля към долния десен ъгъл – 1:0.

Белгиецът имаше повече от чудесна възможност да реализира за втори път. В 18-ата минута Саутхемптън загуби кълбото в собствената си половина, а Коста веднага пусна извеждащ пас за Еден Азар, с който позволи на плеймейкъра да нахлуе сам срещу вратаря по диагонал спрямо вратата. Този път „десетката“ на „сините“ прибърза с изстрела и се провали в опита да прехвърля излезлия напред Фрейзър Форстър.

Малко изненадващо Саутхемптън възстанови равенството в 24-ата минута. Корнер отляво по атаката доведе до разбъркване в малкия пеналт, където Маноло Габиадини стигна топката при далечната греда. Италианецът даде интелигентно подаване по тревата и от метър-метър и половина бившият играч на Челси Ориол Ромеу изравни – 1:1.

„Сините“ не бяха далеч да си върнат аванса в 35-ата минута, когато Н'Голо Канте направи впечатляващ рейд отдясно. Французинът премина покрай трима съперници, за да се вклини в наказателното поле. Последва центриране от самата аутлиния, което защитата пред Форстър не успя да пресече, след това дойде и ново такова, този път отляво и дело на Маркос Алонсо. Топката дойде твърде бързо за Диего Коста, който не можа да осъществи чист контакт и съответно изстрел към вратата.

Домакините продължиха да настояват и късметът им се усмихна в продължението на първата част. След неуспешно изпълнение на ъглов удар, Канте за втори път изсипа топката към наказателното поле. Там Маркос Алонсо надскочи пазача си и отклони с глава към пространството пред вратарското поле, където Гари Кейхил налетя точно пред страничната ножица на Коста и с глава прониза долния ляв ъгъл – 2:1.

Много скоро след началото на второто полувреме Челси стигна до ново попадение. В 53-ата минута Фабрегас и Азар разиграха бързо ъглов удар отдясно по атаката. Късите пасове помежду им позволиха на испанеца да центрира безупречно към далечната греда, където Райън Бъртранд не можа да удържи Диего Коста. Така испанският национал с глава отблизо фиксира резултата на 3:1.

Саутхемптън направи някакъв опит да намали изоставането си. В 69-ата минута Маноло Габиадини изненадващо се озова встрани от вратарското поле, но подаването към него беше твърде трудно, за да може таранът да отправи точен изстрел. Стивън Дейвис също имаше нелоша възможност в 80-ата минута, когато остана непокрит при границата на наказателното поле и Маркос Алонсо се хвърли самоотвержено, за да блокира изстрела му.

Гостите можеха да платят скъпо за устрема си в атака, като в същата 80-ата минута Азар поде опасна контратака и изведе Канте в напълно чиста позиция. Останал сам срещу вратаря, френският национал опита да прехвърли Форстър, който реагира инстинктивно и спаси с една ръка.

В 85-ата минута резервата Педро Родригес също можеше да накаже разредената отбрана на Саутхмептън, като изстрелът му от границата на пеналта прелетя не много встрани от десния стълб.

Все пак време за четвърти гол имаше. В 89-ата минута с последното си действие в мача Еден Азар оформи двойно подаване с Коста, а после таранът направи същото с Педро, който го изведе с пета в пеналта. Там бразилецът финтира съперник и останал сам срещу Форстър го матира с шут по тревата в близкия ъгъл - 4:1.

Оказа се обаче, че Саутхемптън не е казал последната си дума. В четвъртата минута на добавеното време друг бивш играч на "сините" - Райън Бъртранд засече по много красив начин с глава центриране на Седрик Соареш. Макар че трябваше да се сбори с Давид Луис и Гари Кейхил, англичанинът стигна пръв до топката и я прати точно до дясната греда зад Тибо Куртоа.

Във временното класиране Челси води със 78 точки, докато Тотнъм е втори със 71 и ще срещне Кристъл Палас в своя двубой от кръга. Саутхемптън от своя страна записа второ поредно поражение, като би могъл да загуби 9-ото си място, което държи по силата на своите 40 точки.