Отборът на Уест Хем Юнайтед обърна и надигра гостуващия на "Лондон Стейдиъм" лидер в първенството Челси с резултат 3:2 в първи двубой от 15-ия кръг на английската Висша лига. Тиаго Силва откри резултата в 29-ата, а Мануел Лансини изравни в 40-ата минута от дузпа. Мейсън Маунт отново даде преднина на гостите в 44-ата минута. Джаред Боуен изравни за втори път в 56-ата минута, а Артур Масуаку донесе пълния обрат и трите точки за "чуковете" в 87-ата минута куриозно попадение. 

Gulliver/GettyImages
95 снимки

Двата тима изиграха страхотен двубой с много емоции и положения. Първото полувреме паднаха три попадения и "сините", които играха в жълто днес, контролираха развоя и имаха заслужен аванс. През втората част домакините натиснаха и изравниха, а в самия край на срещата възпитаниците на Дейвид Мойс стигнаха до победата след рядко срещан гол. 

По този начин Уест Хем вече има 27 точки и заема четвъртата позиция, но вече е на само четири от третия Ливърпул, който обаче е с мач по-малко. Челси, от своа страна, остава лидер с 33 точки, но може да бъде изместен от Манчестър Сити или мърсисайдци, които играят по-късно днес. В следващия кръг "чуковете" гостуват на Бърнли, а преди това имат домакинство на Динамо Загреб в Лига Европа, докато "сините" гостуват на Зенит в Шампионската лига през седмицата и приемат Лийдс идния уикенд в първенството.   

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА!


Срещата стартира с опит за натиск на гостите, но до реални опасности не се стигаше. 

Първият по-опасен удар дойде в осмата минута и бе на сметката на домакините, след като Джаред Боуен направи добър пробив, който завърши с изстрел, но покрай вратата. 

Минута по-късно Михаил Антонио центрира отляво в наказателното поле, където Томаш Сучек засече с глава, но в аут.

Челси отговори с опасен удар на Рийс Джеймс в 10-ата минута, който обаче бе уловен от Лукаш Фабиански. 

В 20-ата минута топката бе центрирана от корнер в наказателното поле на гостите, като се стигна до леко разбъркване и удар на Крейг Доусън, ноправо в р ръцете на Едуард Менди.  

Шест минути по-късно Рийс Джеймс центрира в наказателното поле, където Кай Хавертц засече с глава на около точката за дузпа, но Фабиански улови. 

Челси продължаваше да доминира и успя да открие резултата в 29-ата минута, когато Тиаго Силва бе оставен съвсем сам в наказателното поле и засече с глава центриране от корнер на Мейсън Маунт. Фабиански опита да стигне до топката, но не успя да спаси. Кълбото чукна гредата и влезе във вратата - 0:1.

Секунди след подновяването на играта бразилецът беше последна преграда пред гола за Уест Хем, след като пред голлинията блокира изстрел на Владимир Цоуфал.

В 32-ата минута Рубен Лофтъс-Чийк стреля от границата на наказателното поле, но без проблеми за Фабиански.

Четири минути по-късно Маунт стреля от дистанция, но отново полският страж на „чуковете“ улови.

Домакините съумяха да изравнят в 40-ата минута, когато от дузпа бе точен Мануел Лансини. Тя бе отсъдена, след като Жоржиньо върна рисковано назад, вратарят Мнди не успя да изчисти топката, а тръгна да я овладява. Това позволи на Боуен да му я отнеме, след което стражът фаулира съперника си. Лансини не сбърка за 1:1.

В 44-ата минута обаче Челси отново взе аванс в резултата. Деклан Райс сбърка на центъра, което позволи на Лофтъс-Чийк отне и комбинира вляво с Хким Зиеш. Мароканецът центрира в наказателното поле, където Маунт намери отлично топката и стреля от воле, след което тя влетя в в близкия ъгъл на Фабински, който можеше да се намеси по-добре - 1:2.

За началото на втората част за Челси на терена се появи Ромелу Лукаку, който замени контузилия се Кай Хавертц. В края на първото полувреме бе извършена и принудителна смяна в тим на домакините. Артур Масуаку смени получилия травма Бен Джонсън.  

В 56-ата минута обаче Уест Хем успя да изравни за втори път. Топката бе пратена в наказателното поле на Челси, където Силва игра с глава и изчисти, но само до Цофал. Той отигра за Джаред Боуен, който шутира перфектно от границата на пеналтерията, топката премина между краката на Андреас Кристенсен и влетя във вратата на Менди – 2:2.

В следващите минути темпото на игра се успокои и двата отбора се надлъгваха в търсене на трето попадение. 

"Чуковете" бяха много близо до обрата в 75-ата минута, когато Антонио се пребори за топката отдясно в наказателното поле и пусна чудесен пад към далечната греда, където Боуен бе забравен и успя да засече, но не успя да уцели опразнената от Менди врата. 

Домакините стигнаха до победата три минути преди края на редовното време с рядко срещан гол. Домакините изпълниха бързо тъч чрез Михаил Антонио, след който Артур Масуаку задържа топката. След това националът на Конго отправи нещо средно между удар и центриране, топката придоби много странна траектория и влезе в близкия ъгъл на вратата на Менди, който остана напълно изненадан и не успя да реагира добре.

До края Челси не успя да стигне до изравнително попадение и допусна втората си загуба през сезона в Премиър лийг. 


FT | УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД – ЧЕЛСИ  3:2

0:1 Тиаго Силва 29'

1:1 Мануел Лансини (дузпа) 40'

1:2 Мейсън Маунт 44'

2:2 Джаред Боуен 56' 

3:2 Артур Масуаку 87'

Стартови състави на двата отбора:

УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД (3-4-2-1): 1. Лукаш Фабиански – 4. Курт Зума, 15. Крейг Доусън, 23. Иса Диоп – 5. Владимир Цофал, 28. Томаш Сучек, 41. Деклан Райс (к), 31. Бен Джонсън – 20. Джаред Боуен, 10. Мануел Лансини – 9. Михаил Антонио

Мениджър: Дейвид Мойс

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 16. Едуард Менди – 2. Антонио Рюдигер, 6. Тиаго Силва, 4. Андреас Кристенсен – 3. Маркос Алонсо, 5. Жоржиньо (к) ж.к., 12. Рубен Лофтъс-Чийк, 24. Рийс Джеймс – 19. Мейсън Маунт, 22. Хаким Зиеш – 29. Кай Хавертц

Мениджър: Томас Тухел


Главен съдия: Андре Маринър, Англия

Стадион: „Лондон Стейдиъм“, Лондон, Англия