Отборът на Лестър завоюва за първи път в историята си трофея във ФА Къп! Във финала "лисиците" надвиха с минималното 1:0 тима на Челси. Юри Тилеманс отбеляза единственото и победно попадение в 63-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

И двата отбора изиграха страхотен двубой, като лондончани имаха повече притежание на топката и повече чисти ситуации, но "лисиците" бяха тези, които дочакаха своя момент и с единствения си точен удар стигнаха до триумфа. Шампионите трябва да благодарят и на своя вратар Каспер Шмайхел, който се отчете с две невероятни намеси в послдените 15 минути на двубоя. 

Двубоят се игра на "Уембли" пред около 21 000 зрители, което е най-голямата публика на мач в Англия след началото на пандемията.

Лисиците“ бяха загубили предишните си четири финала във ФА Къп, а за последно това се случи през далечната 1969 година. Днес обаче тимът успя да стигне до трофея и да го отпразнува пред феновете си. Брендън Рождърс стана първият мениджър, който е печелил Купата на Англия и тази на Шотландия след Сър Алекс Фъргюсън.

Челси пък загуби втори пореден финал във ФА Къп, след като миналата година бяха надиграни от градския съперник Арсенал. По-рано през седмицата „сините“ отстъпиха отново на „артилеристите“ и сега ги чака нов решителен двубой срещу Лестър. Във вторник те ще срещнат „лисиците“ в битка за разпределяне на местата в топ 4.

Gulliver/GettyImages
80 снимки


В началните минути и двата отбора подходиха предпазливо и логично ситуации пред някого от двамата вратари нямаше.

Първата по-интересна ситуация дойде в 16-ата минута, когато Джейми Варди засече подаване в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от Рийс Джеймс.

Четири минути след това Юри Тилеменс от свободен удар отдясно в наказателното поле, където Чаглар Союнджу стреля с глава, но над вратата на Кепа Арисабалага.

В 23-ата минута Мейсън Маунт получи в половината на Лестър, справи се с Союнджу, след което и стреля пред наказателното поле, но покрай лявата греда на Каспер Шмайхел. Малко след това Тимо Вернер опита силен изстрел, но високо над вратата.

В следващите минути се изля силен джъд над "Уембли", а "сините“ бяха много близо до откриването на резултата в 29-ата минута, когато създадоха най-чистата ситуация до момента в мача. Тиаго Силва получи топката в наказателното поле и опита да намери свой съотборник, но Сесар Аспиликуета и Тимо Вернер се разминаха на сантиметри с топката.

В 34-ата минута се наложи да бъде извършена смяна в състава на "лисиците". С травма напусна Джони Еванс, който беше заменен от Марк Олбрайтън. 

В 42-ата минута Тилеманс центрира от нов свободен удар в наказателното поле, където отново Союнджу стигна пръв до топката, като изпревари Тиаго Силва, и стреля с глава, но покрай дясната греда на лондончани.

Две минути след това Вернер направи чудесен пробив в половината на Лестър, след което стреля от средна дистанция, но топката рикошира в играч на „лисиците“ в корнер.

Секунди по-късно Тилеманс центрира отдясно в наказателното поле, където Джейми Варди засече с глава, но покрай вратата на Кепа.

Първата опасна ситуация за втората част дойде в 53-ата минута, когато Рийс Джеймс центрира отдясно в наказателното поле, а там Маркос Алонсо стреля с глава на далечната греда, но топката беше уловена от Шмайхел. 

Лестър първи удари в 63-ата минута. Домакините сбъркаха при изнасянето на топката, като тя рикошира в Айозе Перес. След това тя попадна в Люк Томас, който комбинира с Тилеманс. Белгиецът напредна и с мощен изстрел от над 20 метра прати неспасяемо топката в десния ъгъл на Кепа – 0:1.    

Веднага след това на терена се появиха Джеймс Мадисън за "лисиците", както и Бен Чилуел и Криситан Пулишич за Челси. Те замениха съответно Кечели Ихеаначо, Хаким Зиеш и Маркос Алонсо. 

В 78-ата минута Челси бе много близо до изравняването, когато резервата Бен Чилуел стреля с глава в долния десен ъгъл след центриране от фланга, но Шмайхел направи феноменално спасяване. Девет минути по-късно отново Шмайхел се прояви по брилянтен начин, след като спаси удар на Мейсън Маунт. 

В последната минута от редовното време лондончани си помислиха, че са изравнили. Чилуел бе изведен от Тиаго Силва и насочи кълбото към малкото наказателно поле, където след опит на Союнджу да изчисти топката се удари в Уес Моргън и попадна във вратата. Разглеждане с ВАР обаче показа, че Чилуел е бил със сантиметри пред защитата на съперника при подаването и попадението не бе зачетено.

До края на двубоя Челси така и не успя да прати мача в продължения и Лестър ликува с ФА Къп. След края на срещата "лисиците" бяха наградени и с трофея.


FT | ЧЕЛСИ – ЛЕСТЪР СИТИ 0:1

0:1 Юри Тилеамнс 63'

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 1. Кепа Арисабалага – 28. Сесар Аспиликуета ), 6. Тиаго Силва, 2. Антонио Рюдигер – 24. Рийс Джеймс, 7. Н’Голо Канте, 5. Жоржиньо, 3. Маркос Алонсо – 2 Хаким Зиеш, 2+. Мейсън Маунт – 11. Тимо Вернер

Мениджър: Томас Тухел

ЛЕСТЪР СИТИ (3-4-1-2): 1. Каспер Шмайхел ) – 4. Чаглар Союнджу, 6. Джови Еванс, 2. Уесли Фофана – 33. Люк Томас, 25. Вилфред Ндиди, 8. Юри Тилеманс, 27. Тимоти Кастан – 17. Айозе Перес – 9. Джейми Варди, 14. Келечи Ихеаначо

Мениджър: Брендън Роджърс


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Уембли Стейдиъм“, Лондон, Англия