Бившият английски национал Райън Мейсън сложи край на кариерата си само на 26 години. Той не е играл футбол от 13 месеца след ужасяваща контузия в главата по време на мач на своя Хъл Сити с Челси. 

На 22 януари 2017 г. на "Стамфорд Бридж" той влезе в единоборство за една висока топка с Гари Кейхил. Защитникът на лондончани му нанесе толкова силен удар в главата, че напука черепа му на няколко места. 

Разбира се, този инцидент беше неволен и впоследствие Кейхил неколкократно се извини на "жертвата" си и го посети в болницата. Но, за съжаление, след този удар Мейсън никога повече няма да може да играе футбол. 

Той е имал срещи с няколко от водещите неврохирурзи в Англия и всички те са били категорични, че трябва да спре с играта. Така след 13-месечно лечение те са успели само да му помогнат да живее нормално личния си живот, но не и да играе футбол някога отново. 

Райън Мейсън изигра един мач за Англия на 31 март 2015 г. Това беше в контролата с Италия, в която дори направи асистенция за единственото попадение на "трите лъва". Голямата част от кариерата му мина в Тотнъм, но последният отбор в нея остават "тигрите" от Хъл.