След смяната на собствеността в Челси през май 2022 г., Тод Боули беше обвинен, че предприема разпръснат подход към трансферния пазар. Но макар да е вярно, че има въпросителни относно това как Греъм Потър е предназначен да вмести всички тези играчи в своя състав, очевидно има и интересна политика на трансферите в Западен Лондон.

От входящите 14 трансфера и заеми, които Боули осъществи за краткото си време начело, 11 от тях са за играчи на възраст до 25 години. Тази цифра включва последното пристигане Михайло Мудрик, попълнението от Шахтьор Донецк за 89 милиона паунда, който е само на 22 години.

Докато играчи като Рахим Стърлинг, Калиду Кулибали и Пиер-Емерик Обамеянг доминираха в много от заглавията през летния трансферен прозорец, към тях се присъединиха Денис Закария (25), Марк Кукурея (24), Уесли Фофана (21), Карни Чукумека (18), Омари Хътчинсън (19), Чезаре Касадей (20) и Габриел Слонина (18).

Шест месеца по-късно и след като Челси остана в средата на таблицата и извън двете вътрешни състезания за купата, новите собственици на клуба не се отнесоха по различен начин към обикновено пестеливия януарски прозорец. Мудрик с големи пари последва Давид Датро Фофана (19), Беноа Бадиашил (21), Андрей Сантос (18) и Жоао Феликс (23) в клуба. По всичко изглежда, че ще има и още трансфери в следващите дни.

Двадесетгодишното крило на ПСВ Нони Мадуеке е сериозно обмисляно като още едно новогодишно подсилване, а неуспешното преследване на Енцо Фернандес (22) от Бенфика накара "сините" да се обърнат към избухналата звезда на Брайтън Мойзес Кайседо (21). Междувременно английските национални полузащитници Джуд Белингам (19) и Деклан Райс (24) са дългосрочни цели.

Забележителното вливане на младост през последните осем месеца не е изненадващо и провокира шум, но с настоящия отбор и тази нова философия, която се превръща в дисбаланс, трябва да има ясен план за всички тези звезди и бъдещи новопристигнали да изградят кариера в Челси.

Новите в защита са оправдани. Челси реално компенсира само напусканията на Антонио Рюдигер, Андреас Кристенсен и Маркос Алонсо през лятото, без да добави качествена дълбочина. С напълно подготвен състав Фофана и Бадиашил със сигурност осигуряват това и в крайна сметка трябва да настояват да започнат.

В халфовата линия всички знаци сочат към предстоящ основен ремонт, наистина той вероятно вече е започнал. Въпреки че остава да се види дали са готови да бъдат вкарани в действие, Андрей Сантос и Касадей имат огромен потенциал, докато всеки от Фернандес, Белингам или Райс би представлявал значително подобрение в средата на терена, която е в застой.

Тогава всичко е доста логично дотук.

Въпреки това, когато анализирате атакуващите добавки, обосновката се размива. Въпреки че на Челси все още липсва доказан голмайстор, те подписаха с куп млади нападатели, чиито профили са много подобни на Кай Хаверц и Кристиан Пулишич, нито един, от които все още не е отпразнувал 25-ия си рожден ден.

Мадуеке също може да се присъедини към първия отбор, а Феликс, който може да остане за постоянно, с новото попъление Мудрик могат да изместят играчи като Пулишич, Стърлинг и Хаким Зиеш, които вече са там и се борят за титулярни места.

Забравеният Калъм Хъдсън-Одой сигурно наблюдава от Германия, обезпокоен, тъй като надеждите му най-накрая да има влияние в първия отбор на Челси, са пред изчезване.

Същото може да се каже и за други, които са или под наем, или на периферията на първия отбор. Леви Коулил започва да демонстрира огромния си потенциал в Брайтън, докато Армандо Броя, Трево Чалоба, Конър Галахър и Люис Хол, всички продукти на академията, са част от настоящия отбор, но далеч не са гарантирани титуляри.

Трябва да се има предвид, че само малък процент от играчите в академията са направили пробив на най-високо ниво. The Telegraph съобщава, че притокът на нови, млади играчи от първия отбор е предизвикал тревога сред агентите и родителите на настоящите надежди в "Кобхъм", като германските клубове са предупредени за потенциалната им наличност, тъй като виждат мечтите си да играят за Челси разбити.

Това би трябвало да бъде огромна загриженост за йерархията предвид скорошния успех на академията.