Последният шампионатен мач на Джон Тери като капитан на Челси предизвика широк отзвук в цяла Англия, но само часове по-късно доведе и до немалък скандал. Оказва се, че Футболната асоциация на страната е започнала разследване заради смяната в 26-ата минута, с която капитанът беше изпратен на „Стамфорд Бридж”.

Емоционално: Краят на една ера

Вестник „Телеграф” предаде, че процедурата е стартира в късните часове на понеделник, като засяга залозите направени във връзка с начина, по който бившият английски национал си взе сбогом със „сините”. От ФА са влезли в контакт с букмейкърите, след като поне трима заложили да прибрали хиляди паундове след залог за специфичната минута, в която Тери ще бъде заменен (самият играч носи №26 през цялата си кариера в Челси – б.р.). 36-годишният ветеран символично отстъпи мястото си на Гари Кейхил, който ще го наследи като капитан на отбора. Проучването на ФА показало обаче, че ставките за смяна на Тери в 26-ата минута били при коефициент 100:1.

Нещо повече – акаунтът в „Туитър” на клубното списание cfcuk е излязъл с пост около половин час преди началото на двубоя със Съндърланд, като в публикацията си предрича именно случилата се рокада.

Джон Тери с прочувствена реч при сбогуването си

За момента още не са установени нарушения от страна на клуба, списанието, букмейкърите, заложилите или когото да било. Все пак обаче разследването продължава. ФА сега ще проучи дали Челси по някакъв начин е нарушил правилата, подсигурявайки, че топката ще бъде извън игра в 26-ата минута, за да се случи смяната съгласно предварителното планиране. Дотук няма данни за манипулация  на крайния резултат или злоупотреба със залози, ала по силата на правилника в Англия за нарушение се счита предварителното уреждане на каквото и да е събитие по време на мач или състезание. 

Ако последното се докаже, може да се стигне до последствия и за изпадналия Съндърланд, тъй като именно вратарят Джордан Пикфорд изрита топката в тъч, докато нападателят на Челси Диего Коста го призоваваше да го стори.