Мениджърът на Челси, Франк Лампард, приема сериозно задачата си да превърне в мъже "сините" младоци. Наставникът осъзнава напълно, че с падането на трансферната забрана "сините" вече имат възможност да подпишат с когото си поискат, а това носи ново напрежение върху плещите на момчетата от академията. Само преди няколко дни от лондонския клуб разкриха официално, че футболистът на Аякс - Хаким Зиеш, ще се присъедини към "сините" от следващия сезон. 

Английският специалист призна, че Тами Ейбрахам, Мейсън Маунт, Калъм Хъдсън-Одой, Фикайо Томори и Рийс Джеймс ще бъдат изправени пред ново предизвикателство - летните попълнения на "сините". 

Транферната забрана и невъзможността да купуват нови играчи доведе до ползотворен период за "синята" академия, позволявайки на кадрите на "сините" да получат шанс за изява в първия отбор. 

Лампард познава чувството на това да имаш жестока конкуренция на поста си, след като игра рамо до рамо с Тиаго, Майкъл Есиен и Михаел Балак. 

"Когато бях млад, се страхувах от конкуренцията. Когато пораснах обаче, осъзнах, че тя ми дава възможност да покажа, че заслужавам да съм в отбора", призна Лампард. 

"Тези предизвикателства са добри, защото са част от изграждането ти. Когато изправиш някого пред предизвикателство, той или се справя, или не. Разбира се, че сега нещата са различни, има дори още повече конкурентноспособност, отборите са с по-големи състави и с повече изисквания относно физиката на играчите. Но те трябва да разберат, че са част от отбора. Трябва да покажат, че заслужават да са тук", заяви Лампард. 

Обявяването на Хаким Зиеш обаче отново внесе смут и накара феновете да се запитат дали момчетата от академията ще намерят място в състава и през следващата кампания. 

"Топ отборите винаги се стараят да се развиват. Това ще бъде още едно предизвикателство към тях, на което трябва да реагират позитивно. Това е част от играта за Челси. Младите играчи показват страхотна игра, бяхме длъжни да разчитаме на тях, защото знаехме, че не можем да вземем никого", призна Лампард. 

"Смятам, че почивката бе ползотворна за Тами Ейбрахам и Мейсън Маунт, които се затрудняваха напоследък и сега трябва да докажат, че са важна част от плановете ни, независимо кой идва."