Клубовете няма да бъдат способни да подписват с футболисти "на всякаква цена" заради риска от санкции заради правилата на финансовия феърплей на УЕФА, каза новият собственик на Челси Тод Боули.

Инвестиционна група, водена от Боули и "Клиърлейк Кепитъл" придоби Челси през май, след като бившият собственик Роман Абрамович обяви клуба за продажба заради нахлуването на Русия в Украйна и санкциите към руските бизнесмени.

Челси беше най-успешният отбор в Англия в ерата на Абрамович, която започна през 2003-а, благодарение най-вече на големите руски инвестиции.

"Финансовият феърплей показва зъби и това ще ограничи възможността да се купуват футболисти на всякаква цена", каза Боули на Международна конференция в Берлин.

"УЕФА взема това на сериозно. Санкциите са финансови наказания и дисквалификация от спортни състезания", добави той.

Бьоли, който е съсобственик на бейзболния клуб Лос Анджелис Доджърс, каза, че се надява да използва американския модел, за да развие финансовия потенциал и да помогне на футболистите на Челси да изградят добър личен имидж.

"Смятаме, че глобалният отпечатък на този спорт не е добре развит", заяви американецът. "Има четири милиарда фенове на европейския футбол и само 170 милиона привърженици на американския футбол. Медийните пари за футбола са само част от тези в Националната футболна лига. Ще мислим как да осигурим повече приходи за футболистите", каза още той.

"Ако погледнете ЛеБрон Джеймс в НБА например, той има цял бизнес и цял отбор, който работи върху това, което прави извън залата. Затова мисля, че има възможност да приложим някои американски модели в английския спорт и да ги развием", завърши Тод Боули.