Дидие Дрогба винаги ще бъде една от най-големите легенди на Челси и феновете винаги ще търсят негов наследник в тима. През юли 2004 година централният нападател пристигна на „Стамфорд Бридж“ и се превърна в мечтан голмайстор за клуба. Челси плати малко над 38 милиона паунда, които по онова време бяха значима сума на трансферния пазар.

Във Висшата лига Дрогба има 254 мача, в които се е разписвал 104 пъти, но освен това има и 64 асистенции. За времето си на „Стамфорд Бридж“ вкарва гол на всеки 168 минути, но конкретно в първия си сезон в Челси, Дидие Дрогба реализира едва 10 гола във Висшата Лига.

През лятото на 2023 година Челси инвестира 35 милиона евро за Никълъс Джаксън, който бе купен от Виляреал. За да поставим контекст на тази сума, нека кажем, че Брайтън вече постави цена от 100 милиона паунда на младата си звезда Еван Фъргюсън.

Интересното е, че показателите на Джаксън не са чак толкова различни от онези на Дрогба в началото. Към момента бившият нападател на Виляреал е вкарал 9 гола във ВЛ, а сезонът далеч не е завършил. Дори не може да става въпрос за сравнение с какви футболисти Дрогба играеше и какво е качеството на състава на „сините“ в момента.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

Джаксън има гол на всеки 203 минути футбол в Англия. Вече се разписа в 3 поредни мача и има 4 гола в последните 7 двубоя след като се завърна от турнира за Купата на Африка. Футболистът приема, че има проблем в него. 

„Осъзнавам, че трябва да вкарвам повече, пропускам твърде много възможности“, допълва Джаксън.

Според една от големите аналитични агенции OPTA той е на четвърто място по пропуснати „големи шансове“ с общо 15 за този сезон. Според анализите на играта му, ако той започне да реализира поне половината от създадените си положения, тогава наистина сравнението с Дрогба може да се окаже, че не е лишено от логика.

Интересното за Джаксън е, че през януари 2023 година не успява да премине медицинските прегледи в Борнемут.