Най-скъпият вратар в света – Кепа Арисабалага, даде първото си интервю след трансфера си от родния Атлетик Билбао в Челси за 80 млн. евро. Кепа е юноша на баския Атлетик, но през това лято реши да направи една от най-важните крачки до момента в живота си и да напусне Испания, търсейки развитие в най-силното първенство в света.

23-годишният страж също така все по-често попада в сметките на националните селекционери на Испания. Наскоро той бе повикан от Луис Енрике и за предстоящите мачове с Англия и Хърватия от „Лигата на нациите“. Кепа бе втори избор за вратар след Давид Де Хеа на изминалото Световно първенство в Русия, където „Ла Фурия“ отпадна на 1/8 финалите. Ето какво каза Арисабалага пред мадридксия в. „AS„

Как преминаха първите ти седмици като играч на Челси?

Добре, свиквам с новия си живот – нов град, нов отбор...Но мисля, че първите ми дни бяха позитивни – когато си на терена, всичко е по-лесно. Относно Националния отбор – виждаш ли се като титуляр? В групата съм за предстоящите мачове, което ми дава повод за радост. Всички искаме да сме повикани. И всички искаме да играем, работим за това. Опознахме новия треньорския екип, сега пред нас са два големи мача. Сякаш ролята ти в националния отбор се промени – в началото Де Хеа бе неоспорим първи избор, сега обаче е различно.

Готов ли си да се бориш за своето място?

Дали трябва да съм титуляр, е въпрос към селекционера. Аз трябва да работя, но всички искаме да играем. Треньорът взима най-добрите решения за отбора. На тренировките опитвам да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си.

Усещаш ли равностойна конкуренцията между теб и Де Хеа?

Винаги се стремя да бъда концентриран, да работя на максималните си възможности. Всички играчи работим, за да играем. Треньорът опитва да установи нужната хармония в отбор.

След Мондиала много от фенове сякаш пожелаха ти да си титуляр. Как виждаш тази подкрепа?

На Мондиала опитахме да стигнем възможно най-далеч, но не се получи. Де Хеа е един страхотен вратар и вратата бе добре покрита от него. Върнахме се бързо у дома от Русия, но гледам да не обръщам внимание на мненията на хората. Концентриран съм върху себе си.

Чувстваш ли се достатъчно узрял, за да бъдеш вратар №1 за Испания?

Разбира се, че се чувствам много по-узрял в момента. Това идва от мачовете и опита, които се трупат. Изправям се пред трудни ситуации непрекъснато. С годините се чувствам по-подготвен. Да се върнем на новия ти клуба – кой ти помогна най-много в първите ти дни в Лондон? Важно беше за мен в отбора да има момчета, които познавам – Аспиликуета, Мората...С тяхната помощ беше много по-лесно в съблекалнята. Винаги е по-лесно, когато познаваш някого, така всичко се случва по-бързо.

Как се чувстваш като знаеш, че си най-скъпият вратар в света?

Не мисля за това. Коцентриран съм върху себе си, отдаден съм на играта. Това няма да ми попречи. В момента пазарът е такъв, затова струвам толкова. Непрекъснато се плащат все по-големи цифри и това е следствие от процесите на пазар.

Все пак очакваше ли такава оферта за теб?

Започнах подготовка с Атлетик, но това бяха седмици, в които Челси показа интерес към мен. Проведохме разговори и след това всичко се случи. Доволен съм за това, че преминах в Челси, тъй като не е лесно да платиш тези пари – желае да ги оправдая на терена.

Челси представи официално новия най-скъп вратар в света

източник: БГНЕС

Беше ли по-лесно да приемеш, след като Челси не е в едно и също първенство с Атлетик?

Не знам...В един момент пак се връщаш вкъщи. Важно обаче е да се израства. Мисля, че все пак е добре, че съм в друга лига и няма да срещам често Атлетик. Но най-важен беше интересът, който прояви Челси.

Напусна по хубавия начин Атлетик – това важно ли е?

В крайна сметка ние сме професионалисти и всеки сам избира къде да отиде. Атлетик винаги е бил и ще бъде моят клуб. Аз съм в Атлетик от малък – започнах в школата на 9 години и знам какво е да си фен. Разбирам всички фенове, които искат да задържат най-добрите играчи в клуба. Но в това е мое решение... Някои обаче не разбират защо преди седем месеца преподписа, а след това напусна... Тогава се чувствах така, че да искам да преподпиша. Бях доволен вкъщи. Нямах никакъв проблем с Атлетик нито за миг. Но пристигна един голям клуб и реших да направя крачка напред, да поема по друг път.