Отборът на Челси се наложи с минималното 1:0 над Лестър в четвърфинален сблъсък от ФА Къп. След половин час игра влезлият като резерва Рос Баркли отбеляза единственото попадение за "сините" и ги класира за полуфиналната фаза на турнира. "Лисиците" се активизираха последните 10 минути на срещата, но това не бе достатъчно за класиране на полуфинал. 

Getty Images
41 снимки


Манчестър Юнайтед и Арсенал също си осигуриха място в 1/2-финалната фаза, а предстоящият сблъсък между Нюкасъл и Манчестър Сити ще определи и последния полуфиналист.


Лестър Челси

източник: Getty Images


В търсене на първия си полуфинал от 1982 г. домакините взеха инициативата още в първите минути на срещата. Постепенно обаче Челси се затвори добре и не допускаше опасности пред вратата на Кабайеро. 

20 минути след първия съдийски сигнал дойде и най-добрата възможност за "лисиците". Младокът в халфовата линия на Челси - Били Гилмор, допусна грешка и загуби топката, след което Юри Тилеманс напредна и отправи удар по земя от ръба на пеналтерият. Кабайеро обаче бе на точното място и улови. 

Челси отвърна мигновено с няколко добри наказателни акции на Кристиан Пулишич, но противниковата защита се справи успешно. След половин час игра именно американският национал изпрати обещаващ изстрел от ръба на наказателното поле, но Шмайхел спаси.

В края на първата част Джейми Варди шутира след страхотен извеждащ пас, но опитът на англичанина у от ръба на пеналтерията премина встрани от дясната греда.
Лестър Челси

източник: Getty Images

Първата възможност през второто полувреме бе на сметката на Пулишич, който стреля към вратата на "лисиците", но бе в положение на засада. 

Челси взе контрола в мача и само две минути по-късно Тами Ейбрахам вкара топката в мрежата на Шмайхел, но попадението бе отменено заради очевидна засада. 

В крайна сметка в 63-ата минута Уилиан отправи страхотно центриране в наказателното поле, с което намери влезлият на почивката Рос Баркли, който овладя топката и я прати право в долния ляв ъгъл на Шмайхел, извеждайки "сините" напред. 



Попадението на Челси обърка "лисиците", които не успяваха да намерят път към вратата на Кабайеро. В 75-ата минута трансферната цел на "сините" - Бен Чилуел, проби към наказателното поле, но не успя да си освободи пространство за удар. 

В края на срещата Лестър се активизира и натисна съперника. Пет минути преди края стражът на Челси излезе неразчетено да боксира центриране на "лисиците", а Чаалар Сьойюнджу се вдигна за удар с глава, но топката премина над напречната греда, за щастие на Кабайеро.

В 89-ата минута голмайстора в срещата имаше възможността да реши всичко окончателно, но ударът на Баркли бе право в тялото на Шмайхел и доведе само до корнер, след който не произлезе нищо. 

След треперене докрай, последният съдийски сигнал прозвуча, което означава, че Челси е третият полуфиналист в най-стария английски турнир. 

Лестър Челси

източник: Getty Images


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Лестър: Каспър Шмайхел (к), Джеймс Джъстин, Джони Еванс, Чаалар Сьойюнджу, Бен Чилуел, Вилфред Ндиди, Айозе Перес, Юри Тилеманс, Денис Прат, Харви Барнс, Джейми Варди

Треньор: Брендън Роджърс

Челси: Уили Кабайеро, Рийс Джеймс, Антонио Рюдигер, Курт Зума, Емерсон Палмиери, Били Гилмор, Н'Голо Канте, Мейсън Маунт, Уилиан (к), Тами Ейбрахам, Кристиан Пулишич

Треньор: Франк Лампард