Бившият бранител на Ливърпул – Джейми Карагър винаги е смятал, че Ливърпул ще предпочете Рафаел Бенитес пред Жозе Моуриньо за мениджър на отбора заради по-голямата му сдържаност.

Двамата дойдоха с голям авторитет в Англия през 2004 година. Моуриньо бе спечелил Шампионската лига с Порто, докато Бенитес бе извел Валенсия до титлата в Испания.

Въпреки че „Специалния“ е бил кандидат за мястото на „Анфийлд“ след уволнението на Жерар Улие, Карагър посочи причината защо испанецът е бил предпочетен пред португалеца през въпросното лято.

„Жерар Улие изгуби работата си и Рик Пери (управителят) интервюира Рафа Бенитес. Той информираше старшите играчи в отбора за това докъде са стигнали и спомена Жозе Моуриньо. Чувството бе, че Жозе Моуриньо не може да бъде мениджър на Ливърпул заради поведението си на моменти. Винаги мислех, че ще изберем Рафа, защото бе по-сдържан", разкрива Карагър.

„Мисля че въпреки този добър период на „Олд Трафорд“, въпреки че бе страхотен, чувството в клуба и може би някои играчи бе, че не това е начинът да се правят нещата“, сподели той пред Скай Спортс.

След престоя в Порто, Моуриньо пое Челси, където спечели 2 титли на Англия, 2 купи на лигата и ФА къп.

Въпреки че на домашната сцена Бенитес изпитваше затруднения в 6-годишния си период, през 2005 година спечели Шампионската лига.