Челси получи забрана да подписва с нови играчи в следващите два трансферни прозореца. ФИФА наложи тази санкция на английския клуб, тъй като лондончани са нарушили правилата по отношение на играчите, които не са навършили пълнолетие.

Челси също така е глобен с 600 хиляди швейцарски франка, а футболната асоциация на Англия е глобена с 510 хиляди швейцарски франка.

Забраната не пречи на продажбата на играчи и няма да се прилага за женските отбори на Челси, както и на тима по футзал.

Клубът от Висшата лига може да обжалва решението на Световната футболна централа и е много вероятно такава реакция от Челси да последва. Това почти сигурно ще гарантира възможност на лондончани да осъществят входящи трансфери през следващото лято. Такава е практиката, която се наблюдава до този момент с отборите, които са наказвани по подобен начин.

Така реално Челси може да отложи влизането на санкцията с шест месеца.

Наказанието на Челси идва след разследване, което ФИФА направи по повод подписването от страна на английския клуб с чуждестранни играчи под 18 години, включително бившия нападател на клуба Бертран Траоре, който в момента играе в Олимпик Лион.

Въз основа на документите от „Football Leaks“, френският уебсайт „Mediapart“ твърди, че в тригодишното разследване са били разгледани 19 подписа с играчи от страна на Челси.

„Mediapart“ твърди, че 14 от тези подписа са били с футболисти на възраст под 18 години.

За втори път в своята история Челси получава подобна санкция заради нерегламентирани футболисти на непълнолетни играчи. Първият подобен случай датира от 2009 година, като формалната причина беше привличането на Гаел Какута. В първоначалния си вид санкцията беше за 2 години (т.е. за 4 трансферни прозореца), но впоследствие беше обжалвана успешно и намалена до 1 година.