Полузащитникът на Челси Сеск Фабрегас счита, че напоследък феновете на клуба отнасят твърде много критики и са превърнати в „жертвени агнета“ заради ширещия се расизъм по английските терени.

Кошмарната седмица за „сините“ в това отношение стана още по-неприятна в Будапеща снощи, когато при равенството 2:2 срещу Мол Види в Лига Европа част от гостуващата агитка пя антисемитски песни. В отговор клубът публикува може би най-силното си изявление за последните 3 декади, в което осъди „безмозъчното малцинство“, което донесе поредна порция срам и черни петна върху реномето.

Само дни по-рано звездата на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг призна, че е бил жертва на расистки обиди от публиката на „Стамфорд Бридж“, където неговият тим загуби с 0:2 във Висшата лига. По-късно двама от групичката, която беше ясно заснета да обижда Стърлинг, публично признаха, че са използвали обиден език, който обаче категорично не е включвал подмятания на расова основа.

Фабрегас похвали клуба за опита му да стъпче един от грозните недостатъци, който придружава съвременната игра, но същевременно подчерта, че подобни проблеми не са ограничени само до агитката на „сините“.

„Сега е много лесно да се сочи с пръст към феновете на Челси. За съжаление подобни неща се случват на още много места“, коментира 31-годишният играч. „Вярно е, че имаше подобен епизод при нас през уикенда, не можем да го отречем, но да се сочи с пръст футболния клуб, ето това вече считам за несправедливо.“

„По случая със Стърлинг тече разследване, клубът се справя много, много добре със ситуацията. Каквото трябва да се стори, ще бъде направено. Нямам никакво съмнение.“

„Не знам кой е отговорен за подобни действия, не бих могъл да ги приема или да се съглася с тях. Подобни неща се случват във всички футболни клубове. Винаги има обиди. Получавал съм толкова много през годината дори когато загрявам. Нямам проблем с това.“

„Когато обаче линията на расизма се пресече, вече е прекалено. Подобно нещо е недопустимо. Хората, които бъдат заловени, трябва да бъдат наказани и да получат един голям урок. Не искам да виждам подобни неща на никое място. Повтарям – смятам за несправедливо всички да сочат само един футболен клуб заради един, двама, трима или четирима души. Те не заслужават мястото си на стадиона. Всички сме единодушни по този въпрос“, добави Фабрегас.