Челси е лидер в класирането в Премиършип и Антонио Конте може да е доволен от резултатите, които отборът постига под неговото ръководство през последните два месеца. Не случайно той и неговите футболисти обраха наградите през октомври и ноември. Конте успя да върне победното мислене в Западен Лондон. Ситуацията на „Стамфорд Бридж“ обаче не изглеждаше по същия начин на 24 септември, когато „сините“ бяха напълно разкрити при гостуването на „Емирейтс“ на Арсенал и отстъпиха с 0:3. Антонио Конте обаче успя, намери точката на пречупване и в момента тимът е в серия от осем поредни победи в първенството. Челси демонстрира непримирим характер и не случайно оглавява класирането във Висшата лига. Най-важното е, че Конте успя да върне победния манталитет на „Стамфорд Бридж“.

Антонио Конте и Челси взеха поправителния изпит, след като спечелиха дербито с Манчестър Юнайтед по повече от категоричен начин. След загубите от Ливърпул и Арсенал, Челси изпадна в много деликатна ситуация. „Сините“ демонстрираха колебливи изяви и бяха много уязвими в дефанзивен план, където допускаха много грешки, които доведоха до голове във вратата на Тибо Куртоа. Конте бе принуден да действа, да намери правилния път, по който да изведе Челси от трудната ситуация. Италианският специалист бе наясно с това колко важен тест е сблъсъкът с Манчестър Юнайтед. Не само, защото се изправи срещу бившия мениджър на „сините“ Жозе Моуриньо, а защото нов негативен резултат щеше да изхвърли отбора зад борда на отборите претенденти. Успехът над Манчестър Юнайтед наистина се оказа решаващият тест, в който Челси намери верните отговори и се върна в голямата игра и то с джокерите в ръка.

Антонио Конте не само промени схемата на игра, той рискува, хазартно може би, но успя. Италианецът заложи на трима защитници, нещо немислимо за Премиършип или поне до този момент. Един от специалистите в играта с трима в отбрана, Луис ван Гаал, претърпя истинско фиаско, след като пое Манчестър Юнайтед. Холандецът бързо-бързо бе принуден да се върне към четиримата в линия. Конте обаче успя, защото новата система в Челси работи и то повече от успешно. Това много добре се видя в мачовете срещу Тотнъм и Манчестър Сити, когато Челси бе принуден да се отбранява и страдаше. „Сините“ обаче издържаха и отправиха повече от категорични послания към своите конкуренти. Челси се завърна и е готов да се бори с всички сили за титлата. Обратите срещу Тотнъм и най-вече на „Етихад“ в големия сблъсък срещу Манчестър Сити дадоха ясен отговор, че Конте и компания са способни да постигнат големи неща през сезона.

Още с пристигането си на „Стамфорд Бридж“ Конте бе наясно, че трябва да направи много големи промени, за да върне Челси на пътя на победата. Харизмата си бе тръгнала от „моста“ след бледия изминал сезон. Едно неписано правило гласи – защитата прави шампионите. Стратегията на Конте е основана предимно на силна защитна линия. Три сезона в Ювентус, той използва схема с трима централни бранители. Това бе оръжието, към което се обърна и в Челси. „Още, когато дойдох в Челси бях наясно, че рано или късно отборът ще заиграе в схема 3-4-3“, заяви Конте след успехите през последните седмици. Челси бе в поредица от шест поредни победи със суха мрежа преди да допусне попадение в лондонското дерби срещу Тотнъм. Италианецът е наясно, че трябва да подобри още много представянето на тима в дефанзивен план, а за това ще му бъдат нужни и още по-класни изпълнители, които да увеличат конкуренцията. Конте не се фокусира само в отбрана, той успя да върне Еден Азар към най-добрите му времена, а Диего Коста просто не спира да бележи. Едно от най-силните качества на 47-годишния специалист е това, че е голям мотиватор и е способен да извлече максимума от своите играчи.За това е много популярен сред играчите. Италианецът изисква от всеки състезател да изпълнява ясен план на терена. Той извади на преден план зачеркнатия от Жозе Моуриньо – Виктор Моузес и успя да пробуди Педро Родригес, при когото се наблюдава ренесанс в играта. Антонио Конте може да адаптира своя игрови стил под различни футболни схеми. За разлика от Хосеп Гуардиола и Маурисио Почетино, които предпочитат да се контролира притежанието на топката в Манчестър Сити и Тотнъм, Конте разчита на бързия контраатакуващ футбол. В такава игрова система драстично се увеличава ролята на Виктор Моузес, Педро Родригес, Еден Азар и Диего Коста, а Челси постига желаните резултати.

Страстта е водеща за Антонио Конте, а той успява да пренесе положителната си енергия и емоциите в играта на Челси. Не случайно поведението на италианеца е толкова много коментирано на Острова, а той е определян като стилен италиански диригент на оркестър. Неговото поведение породи негативна реакция от мениджъри като Жозе Моуриньо и Маурисио Почетино, които направиха остри забележки на Антонио. Това не промени по никакъв начин темпераментния Конте, който умее вече да води и публиката във важните моменти, когато отборът му има нужда от нейната подкрепа. Конте умее да предава страстта към играта си на терена. Диригентът край тъчлинията умело задава темпото на своя отбор. Конте играе мача заедно със своите футболисти. Прави шпагати, подава топката и я рита във вратата.

Събитията в Премиършип се променят изключително бързо. Доказателство за това е, че в края на септември всички бяха отписали Челси от борбата за титлата след двете поражения от Ливърпул и Арсенал, а сега „сините“ са на върха в класирането. Антонио Конте е наясно, че все още нищо не е постигнал и дори не е на средата на пътя. Италианският тактик започна да вади оръжията си в хода на сезона, а към момента те изглеждат повече от сериозни.