Отборът на Челси постигна първа победа като гост във Висшата лига от 16 октомври насам. Тимът на Греъм Потър се наложи с 3:1 при визитата си на Лестър в мач от 27-я кръг на шампионата. Двата тима предложиха интригуващ сблъсък на стадион „Кинг Пауър”. Освен четири гола зрителите видяха още две отменени попадения, две греди, червен картон и 29 удара към двете врати.

Точни за „сините” от Лондон бяха Бен Чилуел, Кай Хаверц и Матео Ковачич. Почетното попадение за домакините пък вкара Патсън Дака.

Gulliver/GettyImages
34 снимки

Мачът започна отлично за гостите от Лондон, който успяха да открият резултата в 11-ата минута чрез Бен Чилуел. Левият бранител на Челси вкара страхотно попадение, което със сигурност ще бъде един от претендентите за гол на кръга в Англия. След изпълнение на корнер и последвалото разиграване, топката попадна в Кулубали на далечната греда. Бранителят финтира с лекота играч на домакините и върна топката на отсрещния фланг, центрирайки към Чилуел. Бранителят стреля от воле по диагонала и не остави шансове на Дани Уорд.

Още в ответната атака Лестър стигна до свободен удар на метър от аутлинията. Джеймс Мадисън центрира много остро в наказателното поле, където Кепа не реагира добре. Даниел Амартей понечи да стреля с глава, но от непосредствена близост не успя да насочи топката в опразнения на вратата ъгъл и топката излезе в аут.

В 24-ата минута Челси бе много близо до това да удвои преднината си на „Кинг Пауър”. Жоао Феликс бе изведен зад отбраната на домакините и останал сам срещу Уорд стреля технично. За негово нещастие обаче, топката премина покрай вратаря, но не влезе в мрежата, срещайки левия страничен стълб на вратата.

Минути по-късно футболистите на Лестър отговориха подобаващо. Дюсбъри-Холполучи пред наказателното поле на Челси, стреля силно, а след рикошет топката срещна напречния стълб зад Кепа Арисабалага, след което вратарят улови без проблеми.

В 34-ата минута футболистите на Греъм Потър стигнаха до втори гол в мача, след като Жоао Фелик се възползва от прекрасно центриране на Лофтъс Чийк отдясно. Попадението обаче бе отменено заради засада при паса на Лофтъс Чийк отдясно. Ситуацията бе прегледана с помощта на ВАР, преди Андре Маринър да посочи крайното си решение.

Феликс бе замесен и в следващия интересен момент в мача, в който падна изравнителния гол за Лестър. Именно след груба грешка на Феликс пред наказателното поле на Челси, домакините отнеха, а топката попадна в Патсон Дака. Той напредна няколко метра и с мощен удар с левия крак прати топката покрай левия страничен стълб, оставяйки безпомощен Кепа.

Попадението даде импулс на домакините, които в следващите минути затрудниха на няколко пъти вратаря на лондончани. Арисабалага трябваше да се намесва решително при изстрел на Джеймс Мадисън, но все пак успя да спаси сигурен втори гол. 

В крайна сметка обаче, Челси бе тимът, който успя да се оттегли на почивка с крехък аванс. Енцо Фернандес елегантно изведе Кай Хаверц зад отбраната на домакините, а той с прехвърлящ удар от въздуха преодоля Дани Уорд, който нямаше как да реагира на ювелирното изпълнение от страна на нападателя на гостите. 

Второто полувреме започна с добра ситуация за Челси. Фофана имаше възможност да стреля с глава след центриране от ъглов удар, но вратарят на домакините бе на мястото си и спаси.

В 68-ата минута бе много близо до това да реши всичко в мача, вкарвайки трети гол. Столичани стигнаха до ъглов удар отдясно на вратата на домакините, а след центрирането Кай Хаверц стреля с глава. Уорд спаси акробатично, избивайки топката от самата голлиния.

Ситуацията можеше да се промени коренно в 71-ата минута, когато Дюсбъри-Хол. Той получи топката във вратарското поле, където обраната на Челси откровено бе забравила за него, но крилото на домакините не успя да уцели добре коженото кълбо и буквално го „подари” на Кепа.

В следващата атака Мудрик бе изведен сам срещу Уорд и реализира, но попадението бе отменено, след като се оказа, че украинецът е бил зад линията на отбраната на домакините.

Челси все пак успя да стигне до заветния трети гол в 78-ата минута. След поредната атака на гостите, топката бе подадена към Мудрик в наказателното поле, който обаче нямаше как да стреля с глава, тъй като подаването към него бе доста високо. Все пак атакуващият футболист на лондончани успя да я насочи към Ковачич, който със силен удар фронтално срещу вратата порази целта.

Три минути преди последния съдийски сигнал Ут фаес получи втори жълт картон и трябваше да напусне терена преждевременно.

FT ЛЕСТЪР – ЧЕЛСИ 1:3

0:1 Чилуел 11', 1:1 Дака 39', 1:2 Хаверц 46', 1:3 Ковачич 78'

Стадион: „Кинг Пауър”, Лестър

Рефер: Андре Маринър

Лестър: Уорд, Амартей, Соутар, Фаес, Перейра, Менди, Дюсбъри-Хол, Кастан, Мадисън, Дака, Ихеаначо

Мениджър: Брендън Роджърс

Челси: Арисабалага, Фофана, Кулибали, Кукурея, Лофтъс-Чийк, Фернандес, Ковачич, Чилуел, Жоао Феликс, Хаверц, Мудрик

Мениджър: Греъм Потър