Съобщава се, че Челси ще поиска 70 милиона паунда от клубовете, които се интересуват от подписа на Мейсън Маунт това лято. Бъдещето на английския национал в клуба е под известно съмнение, като двете страни все още не са удължили настоящия му договор, който изтича в края на следващия сезон.

Ливърпул и Манчестър Юнайтед са сред клубовете от Висшата лига, коите се интересуват да привлекат 24-годишния футболист, като докладите тази седмица също предполагат, че новият треньор на Байерн Мюнхен Томас Тухел също има желание да се събере отново с полузащитника.

Челси има желание да събере пари това лято, след като похарчи около 600 милиона паунда за нови играчи от летния трансферен прозорец. Сега "The Athletic" съобщи, че се надява да направи 70 милиона паунда от Маунт това лято, ако не успее да се споразумее с него за нов договор. Остава да се види дали оценката на "сините" е реалистична, като се има предвид, че клубовете могат да го привлекат със свободен трансфер, след като договорът му изтече през 2024 г.

И двата клуба от Манчестър, Нюкасъл и Тотнъм, следят развитието около Маунт, но клубът с може би най-сериозен интерес към Висшата лига е Ливърпул. Проведени са "значителни разговори" относно потенциална смяна, като Ливърпул обмисля какъв вид договор може да предложи на Маунт, за да го убеди да се присъедини към него.

Степента на интерес на Ливърпул не е изненадваща, като се има предвид, че основният приоритет това лято на клуба ще бъде да опита да обнови халфовата си линия. Наби Кейта, Джеймс Милнър и Алекс Окслейд-Чембърлейн в момента са готови да напуснат "Анфийлд" в края на сезона, докато Артур Мело ще се върне в Ювентус след неуспешния си период под наем.

Междувременно по-рано тази седмица беше съобщено, че Тухел няма търпение да привлече Маунт в Байерн Мюнхен. Полузащитникът беше ключов играч за Тухел по време на престоя му на "Стамфорд Бридж", като спечели Шампионската лига с немския бос през 2021 г.

Sportsmail разкри през ноември, че Маунт, който продължава да води преговори за договор с Челси, е отхвърлил сделка за 200 000 паунда на седмица със "сините" с надеждата да получи заплата, подобна на 300 паунда на седмица, каквато получава Рахийм Стърлинг, след летния му трансфер от Манчестър Сити.

Отчетената загуба на "сините" от 121 милиона паунда през миналата кампания, която последва загуба от 153,4 милиона паунда предходния сезон - вероятно ще принуди собственика на Челси Тод Боули да продаде играчи в опит да спази правилата за финансов феърплей.