Бившият технически директор на Челси Майкъл Еменало разкри, че един от предишните треньори на тима призовал Роман Абрамович да изостави академията на клуба. 

Еменало, който прекара десетилетие, изпълнявайки различни роли на „Стамфорд Бридж“, пое отговорността за развитието на младите играчи на клуба под ръководството на Жозе Моуриньо, Андре Вилаш-Боаш и Антонио Конте.

„Въпросният мениджър твърдеше, че академията на Челси е твърде скъпа, за да се управлява и че тя трябва да се използва само за „изкарване на пари от време на време“.

С помощта на Абрамович обаче, Еменало е успял да се пребори за съществуването на академията.

„Защитавах академията винаги когато се съмняваха в нея. Имаше периоди, когато се настояваше школата да се закрие. Аргументът беше, че отнема прекалено много време, което ние нямаме, защото трябва да използваме парите сега, на момента. Казваше се, че шефът трябва да спре да налива пари там, защото няма смисъл.”

„Естествено, моята идея не беше такава и имах правото да се възпротивя. Изключително горд съм със собственика Абрамович, защото той ми повярва и ме послуша и даде време на академията. Можеше да я изостави съвсем спокойно. Той обаче повярва в мен и никога няма да успея да му се отблагодаря за това.”

Нигериецът напусна клуба преди две години, но „синята” школа вече започна да се отплаща за вярата му. Младоците Мейсън Маунт, Тами Ейбрахам и Фикайо Томори са основните „колела” на отбора и правят това, което никой в началото на сезона не очакваше. Триото дори бе повикано от националния селекционер на „трите лъва” Гарет Саутгейт за предстоящите двубои срещу Чехия и България.