Отборът на Челси стартира с очакван победа новия сезон във Висшата лига. Възпитаниците на мениджъра франк Лампард записаха безпроблемен успех над Брайтън на стадион „Амекс”.

Лондончани се наложиха с 3:1 и показаха, че ще бъдат сериозен фактор в тазгодишното първенство. За мнозина „сините” ще бъдат един от претендентите за титлата в Англия, заедно с отборите на Ливърпул и Манчестър Сити.

Челси похарчи над 200 млн. паунда за нови футболисти това лято, а селекцията за клуба далече не е свършила. Дебют за тима днес направиха Тимо Вернер и Кай Хаверц.

Точни за гостите бяха Жоржиньо, Рийс Джеймс и Курт Зума, докато почетното попадение за домакините бе дело на Леандро Тросар.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Мачът на стадион „Амекс” в южния английски град започна в лежерно темпо, като в първите десетина минути на срещата, двата тима определено не желаеха да предприемат каквито и да е рискове.  Играта се водеше предимно в центъра на терена, а единственият опит за удар бе на Адам Уебстър, който стреля в 5-ата минута, но далеч от целта.

Челси дочака своя момент в средата на първото полувреме, когато гостите стигнаха до дузпа. До наказателния удар се стигна след сериозна грешка при изнасянето на топката от страна на домакините. Стивън Алсате получи от своя вратар, но не успя да се ориентира добре и да комбинира със свой съотборник. Вместо това той подари топката на Жоржиньо, който пък от своя страна изведе Тимо Вернер в наказателното поле, където вратарят Матю Райън събори нападателя. С изпълнението на дузпата се нагърби Жоржиньо, който не сгреши.

Противно на логиката, след като поведе в резултата, тимът на Челси прие играта дълбоко в собствената си половина и действаше на контраатака.

Футболистите на Брайтън направиха няколко добри атаки и дори успяха да обърнат притежанието на топката в своя полза,  но така и не можеха да превземат вратата на Кепа Араисабалага. В заключителните минути на първата част дебютантът за Брайтън Адам Лалана се строполи на терена и поиска смяна. На негово място се появи Аарън Конъли.

Дълбоко в продължението на първите 45 минути, Тимо Вернер беше много близо до дебютния си гол за Челси, но след като преодоля с лекота бранител на Брайтън отляво, стреля силно от малък ъгъл, а опитният страж на „чайките” Райън изби в корнер.  

Втората част започна с много добро положение за домакините. Тарик Лампти проби много добре отдясно и стреля силно по диагонала, но топката бе блокирана от Курт Зума и излезе в ъглов удар.

Последваха няколко вихрени минути, в които двата тима си размениха по един бърз гол. Първо домакините успяха да изравнят чрез Леандро Тросар в 54-ата минута след далечен удар и грешка на Кепа Арисабалага.  

Само две минути и 28 секунди по-късно Рийс Джеймс „препарира” стража на домакините с истински снаряд под гредата и бързо възстанови преднината на гостите.

Точка на спора в Брайтън сложи Курт Зума, който се разписа след центриране от корнер.

Така тимът на Франк Лампард записа успех без тимът му да блести особено. Брайтън пък за пореден път не успя да запише победа над Челси в елита на Англия.


БРАЙТЪН – ЧЕЛСИ 1:3

0:1 Жоржиньо 23' (дузпа)

1:1 Тросар 54'

1:2 Джеймс 56'

1:3 Зума 66'

Стадион „Амекс”, Брайтън

Рефер: Крейг Поусън

Брайтън: Райън, Уайт, Дънк, Уебстър, Лампти, Алсате, Бисума, Марч, Лалана, Тросар, Маупей

Мениджър: Греъм Потър

Челси: Арисабалага, Джеймс, Зума, Кристенсен, Алонсо, Жоржиньо, Канте, Лофтъс-Чийк, Хаверц, Вернер, Маунт

Мениджър: Франк Лампард