Близо 600-те милиона паунда, които Челси похарчи за играчи от миналото лято насам, е на път да му изиграе много лоша шега заради новите правила за финансов феърплей (FFP) на УЕФА още през следващия сезон, твърди Daily Mail. Вероятността лондончани да се забъркат в регулаторни борби ще се увеличи още повече, ако не успеят да се класират за Шампионската лига догодина, както в момента са на път да направят.

Ако това се случи, е напълно възможно да са нарушат правилата, освен ако не продадат футболисти, с които да съберат поне между 150 и 200 милиона паунда приходи от трансфери. Новите правила на УЕФА за FFP гласят, че от следващия сезон сумата, която един клуб харчи за придобиването на играчи (разходи минус приходи), плюс заплатите, плюс комисионните за агентите, не трябва да надвишава 90 процента от приходите, на който и да е клуб.

Разходите, от счетоводна гледна точка, се амортизират за продължителността на договора на играча. Тоест, футболист, за когото са били платени 100 милиона паунда (визира се Михайло Мудрик от Шахтьор Донецк) и подписва договор за осем години, то разходът за него ще бъде 12,5 милиона паунда годишно. Но дори и по този начин разходите на клуба ще са огромни, като се изчислява, че през следващите години те ще достигнат над 200 милиона паунда годишно.

40 снимки

Бюджетът за заплати на Челси беше 357 милиона паунда през миналия сезон и с всички новодошли може да достигне до над 400 милиона паунда през следващата кампания. Към тази сума трябва да се добавят комисионните на агентите, които през последните години струваха между 25 и 30 милиона паунда, което означава, че разходите на лондончани може да достигнат между 600 милиона и 650 милиона паунда.

Финансовите данни за миналия сезон показват, че приходите на Челси в кампания, в която те завършиха в челната тройка във Висшата лига, достигнаха до два до финала (ФА Къп и Карабао Къп), играха на 1/8-финал в Шампионската лига и спечелиха Световното клубно първенство, бяха общо 481,3 милиона паунда. С други думи, един успешен сезон, завършващ високо в таблицата и достигащ надалеч във всички турнири, все още не може да им докара приходи от 500 милиона паунда.

Ако пропуснат Шампионската лига следващия сезон, е възможно общите им приходи да паднат някъде до 400 – 450 милиона паунда. Дори да се приеме, че ще взмат максималната сума от приходите, то разходите за заплати, за агентите и за амортизация не трябва да надвишават 405 милиона, за да останат в рамките на правилата. Така че 600 милиона паунда разходи биха създали проблеми на Челси.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

В отбора има 34 играчи, които са записани в  първия отбор, макар че най-често клубовете от Висшата лига разполагат с 25 до 28 футболисти в първия тим. Това число дори не включва 20-те играчи отдадени под наем, включително звезди като Ромелу Лукаку.

Едно решение на проблема може да бъде продажбата на играчи именно като Лукаку, Рубен Лофтъс-Чийк, Конър Галахър, Хаким Зиеш и Пиер-Емерик Обамеянг, както и на някои от футболистите дадени под наем. Някои от тези играчи обаче имат заплати, които малко клубове биха били могли да изплащат, което прави задачата още по-трудна.