Арсенал и Челси се изправят един срещу друг във втория финал между двата отбора в историята на Купата на Англия. „Артилеристите“ спечелиха през 2002 година в Кардиф с 2:0 след голове на Рей Парлър и Фреди Люнберг. Ситуацията оттогава изключително много се промени. Челси си върна шампионската корона във Висшата лига, докато купата отново се явява спасителен трофей за Арсенал. Пред мениджъра на Челси Антонио Конте се открива невероятната възможност да спечели дубъл в своя първи сезон в английския футбол. Италианецът се опита да приземи своите играчи след спечелената титла в английското първенство и ги призова да се концентрират върху финала за Купата на Англия. Конте бе категоричен, че Челси не влиза в ролята на фаворит в него.

Финалът за Купата на Англия е тази вечер от 19:30 на „Уембли“ и може да го гледате по GONG PLAY, DIEMA SPORT 2 и да проследите в Gong.bg.

Седем от последните осем мача между тези два отбора за Купата на Англия са спечелени от Арсенал.

Челси успя да спечели с 2:1 срещу Арсенал в последния двубой между двата тима в турнира през 2009 година. Това е единствената победа за „сините“ срещу „артилеристите“ в надпреварата през последните 70 години.

Челси и Арсенал са се срещали 13 пъти в турнира за Купата на Англия. Успехите на „топчиите“ са 8, а на „сините“ - 5.

За едва втори път в последните 35 години два отбора от Лондон се изправят един срещу друг във финала за Купата на Англия. За последно това се случи през 2002 година, когато Арсенал спечели на финала с 2:0 именно срещу Челси и по този начин воденият от Арсен Венгер отбор триумфира с дубъл.

През сезона двата отбора си размениха по една победа в английския шампионат.

Мениджърът на Челси Антонио Конте няма проблеми с контузени и наказани играчи. Не така стоят нещата в лагера на Арсенал, където Арсен Венгер ще трябва да прекроява своята защита. Габриел получи тежка контузия в последния кръг срещу Евертън и ще отсъства от игра осем седмици, което автоматично го изважда от финала за купата. Лоран Кошчелни бе изгонен с директен червен картон в началото на срещата срещу „карамелите“ и е наказан за финала. Шкодран Мустафи и Киърън Гибс до последно ще бъдат под въпрос за двубоя на „Уембли“. Добрите новини за Венгер са свързани с възстановяването на Алексис Санчес и Алекс Окслейд-Чембърлейн, които ще бъдат на негово разположение за финала. Пер Мертезакер се очаква да започне в титулярния състав на Арсенал за първи път през сезона. Германецът получи контузия в коляното през юли и пропусна целия сезон, но се появи в игра в мача срещу Евертън.

Конте трябва да реши на кого ще заложи в титулярния състав. Дилемите пред него се свеждат до това да избере между Уилиан и Педро Родригес, както между Неманя Матич и Франсеск Фабрегас. Джон Тери се очаква да остане на резервната скамейка. Това ще бъде последният мач на 36-годишния ветеран, който след края на сезона напуска Челси.

Мениджърът на Челси Антонио Конте заяви, че Арсен Венгер завинаги ще остане един от най-добрите мениджъри в история, дори ако загуби финала за Купата на Англия.

67-годишният французин е начело на Арсенал от 1996 година, а договорът му с клуба изтича в края на сезона и все още няма ясни индикации за неговото бъдеще. Финалът за Купата на Англия може да се окаже последният мач на Венгер начело на „артилеристите“. Мениджърът призна, че неговото бъдеще ще бъде решено на среща на борда на директорите, която ще се състои след съботния финал.

Точка на слуховете! Конте се врече на Челси

Челси не е печелил трофея от 2012 година, когато за последно стори това под ръководството на Роберто ди Матео. Тогава „сините“ спечелиха на финала на „Уембли“ с 2:1 срещу Ливърпул.

Еден Азар е амбициран да спечели трофея за първи път в своята кариера, откакто премина на „Стамфорд Бридж“ през 2012 година. „Ние винаги искаме повече. Винаги искаме повече“, коментира Азар преди финала. Белгиецът е отбелязал 16 гола във всички надпревари до този момент. „Отбор като Челси трябва да печели по един, два, три, четири трофея на сезона, ако е възможно. Сега ние имаме възможност да спечелим още един трофей и сме готови да сторим това“, добави Еден Азар.

Още проблеми за Венгер, Мустафи със сътресение

Арсенал може да излезе еднолично на първо място по спечелени трофеи от турнира за Купата на Англия. В момента „топчиите“ го делят с Манчестър Юнайтед. Двата отбора имат по 12 спечелени отличия от надпреварата. Арсен Венгер може да спечели за трети път Купата на Англия в рамките на четири сезона. Ако той стори това, ще се превърне в мениджъра с най-много спечелени купи – 7. В момента той и Джордж Рамзи имат по 6 спечелени трофея от турнира.

Арсенал излезе краен победител във всеки един от последните си шест двубоя на „Уембли“. Това е най-добрата поредица на отбор, който е играл на този стадион.

Защитник на Арсенал с тежка контузия в коляното, аут за 8 седмици

Арсенал ще играе за рекорден 20 път на финала за Купата на Англия. При победа това ще бъде десетият голям трофей спечелен в кариерата на Арсен Венгер. Той има в своята визитка шест трофея от Купата на Англия и три пъти шампионската титла във Висшата лига. Арсенал няма загуба във финала за Купата на Англия в последните си пет участия и в седем от последните им осем финала. Единствената им загуба в последния мач от турнира е от Ливърпул на стадион „Милениум“ през 2001 година. Арсенал е загубил само един от последните си 22 мача в надпреварата. Последната загуба на „топчиите“ на Уембли е от 2011 година от Бирмингам с 1:2 във финала за Купата на Лигата. За последно Арсенал загуби за купата далече от „Емиратс“ през 2012 година от Съндърланд с 0:2.

Спецчастите ще охраняват "Уембли" на финала за ФА Къп

Това е седмият финал на Челси за Купата на Англия през този век, колкото има и Арсенал. Челси е излизал краен победител в последните си четири участия във финала за Купата на Англия. „Сините“ винаги са побеждавали с един гол разлика. Последната загуба на Челси във финал за Купата на Англия е през 2002 година от Арсенал в Кардиф. Челси е спечелил седем пъти трофея, а четири пъти е бил на страната на губещия отбор във финала на турнира. Челси е спечелил девет от последните 11 финала, в които отборът е взел участие, откакто негов собственик е Роман Абрамович. Загубите на тима са във финала на Шампионската лига от Манчестър Юнайтед през 2008 година и същата година във финала за Купата на Лигата от Тотнъм. Челси, който спечели дубъл през 2010 година може да се превърне в едва третия отбор, който е постигал това повече от веднъж в своята история. Манчестър Юнайтед и Арсенал имат по три дубъла.

Финалът за Купата на Англия е тази вечер от 19:30 на „Уембли“ и може да го гледате по GONG PLAYDIEMA SPORT 2 и да проследите в Gong.bg.

Преди първия съдийски сигнал Челси е фаворитът във финала за Купата на Англия срещу Арсенал. Историята на турнира показва, че често отборите определяни за фаворити в него не са успявали да триумфира в края.