Третият кръг за Купата на Лигата в Англия се превърна в знаменателно събитие не заради резултатите, а с блясъка на няколко млади таланта, които се показаха за първи път пред широката публика, пише в анализа си BBC.
Безспорно в звезда на вечерта се превърна защитникът на третодивизионния Рочдейл Люк Матисън, който вкара гол във вратата на Манчестър Юнайтед за крайното 1:1 на Олд Трафорд. Момчето е родено на 3-и октомври 2002-а година и другата седмица ще навърши 16 години. Но вече втори сезон играе за мъжкия тим на Рочдейл, чийто продукт е. Тази сутрин той отново е на училище, защото има да прави тест по психология.

„Стрелях и топката се спря в горната част на мрежата. Спринтирах при феновете на Дейл и се хлъзнах на колене пред тях. Това е много специален, специален момент за мене. Бях на училище преди мача и утре (б.р- днес) отново съм там, защото имам да положа тест по психология. Клубът Рочдейл и моето училище ме подкрепят много. Уча се усърдно, защото футболът никога нищо не гарантира. Никой не знае какво ще стане. Винаги трябва да имаш план Б зад гърба си, умно отговаря момчето.

Много от приятелите на Матисън са фенове на Юнайтед, което е обяснимо, предвид факта, че Рочдейл е в района на Манчестър. За Люк обаче няма никакви сантименти.
"Аз съм фен на Норич. Баща ми е от Норич, винаги като малък ме е водил на техните мачове. Няма какво да направя по въпроса, просто съм от Норич. Но много от моите приятели в училище и в квартала са от Манчестър Юнайтед, признава Матисън.

Той направи дебюта си в мъжкия футбол миналия сезон, когато беше само на 15 години и 336 дни. Появи се като смяна още в 13-ата минута в мача с друг отбор от района - ФК Бери в турнира Чектрейд Трофи. И не само се представи на ниво, но и беше избран за играч на мача. А след 11 мача за мъжкия тим на Рочдейл, вече е извикан за младежкия отбор на Англия до 21 години.

Миналата година в медиите се появиха информации, че Матисън е наблюдаван от Манчестър Юнайтед и Ливърпул, но не е ясно дали интересът не се е увеличил.

Ливърпул победи с 2:0 Милтън Кийнс Донс, а на терена се появи 16-годишният Харви Елиът. С 67-и номер на фланелката момчето изкара пълен мач за „червените“ от Ливърпул и стана най-младият титуляр в историята на клуба. Елиът се присъедини към школата през миналото лято от Фулъм, удари гредите два пъти и подаде чудесно на Джеймс Милнър, който обаче пропусна в този момент да се разпише.
Освен него в атаката на отбора се подвизаваха още двама от школата на Ливърпул- 19-годишният Райън Брюстър и 18-годишният Къртис Джоунс. Роденият в града Джоунс дебютира за мъжете миналата година в мача с Уулвърхямптън за Купата на Англия, а в момента е капитан на втория отбор.
17-годишният холандски защитник Ки-Джана Хувър не само започна като титуляр, но и вкара второто попадение в мача в 69-ата минута. Той дойде в Ливърпул само за 90 хиляди паунда през лятото на 2018-а година от Аякс, след като помогна на Холандия да стане европейски шампион за юноши до 17 години.

Ново впечатляващо представяне видяха феновете на Брайтън от 19-годишния нападател Аарън Конъли, който започна като титуляр и игра 58 минути. За това време той удари греда и беше близо до попадение, въпреки поражението на Чайките с 1:3 от Астън Вила. През уикенда можеше да вкара и на Нюкасъл за първенството, но Фабиан Шер изчисти топката от голлинията. Иначе играе за родината си Република Ирландия за всички юяношески и младежки формации.

Мениджърът на Челси Франк Лампард обясни, че за 19-годишният Рийс Джеймс "това е само началото" след чудесното представяне при 7:1 над Гримзби снощи. Дебютантът асистира за два гола, преди сам да вкара. Играещ като десен бек, здравенякът има 12 мача за младежкия отбор на Англия. Преди това е играл за Уигън, където е вкарал 6 гола в 45 мача./БТА